Hoppa till huvudinnehåll

Bulletinbråket: Vågar Ivar Arpi ta till strejkvapnet?

Bolagsägare står mot anställda när en konflikt på tidningen Bulletin förs inför öppen ridå.

Ivar Arpi och resten av redaktionen protesterar mot bolagsägarna i Bulletin AB.
Bulletin / Montage: Proletären

En konflikt har brutit ut på den hajpade högertidningen Bulletin. I ena ringhörnan, kapitalisterna, med den liberale ekonomen Tino Sanandaji i spetsen. I den andra, kämpande anställda, med chefredaktören Ivar Arpi som frontfigur.

Att missnöjet pyrde bakom skrivborden på Bulletins redaktion anade vi redan i februari. Då meddelade dåvarande chefredaktören och ansvarige utgivaren Paulina Neuding plötsligt sin avgång efter endast två månader. I början av veckan avslöjade tidningen Journalisten turerna bakom avgången – det hela tycks vara en del av en pågående arbetsplatskonflikt.

I slutet av januari publicerade Bulletins vd, Pontus Tholin, på eget bevåg en krönika skriven av den borgerlige debattören Mattias Lindberg om SVT och DN:s Peter Wolodarski.

Förfarandet gillades inte av Neuding, som avpublicerade krönikan. Tholin krävde återpublicering och anklagade Neuding för ”maktspel”.

Under tiden hade andra medier avslöjat att allt inte stod rätt till på redaktionen. Nyhetstexter hade plagierats från pressmeddelanden och redaktionen led av underbemanning. I långa inlägg på Facebook kritiserade Sanandaji redaktionens krishantering och hänvisade till en ej namngiven journalist på tidningen som ”oerfaren” med ”bristfälligt ledarskap”. Sanandaji anklagades sedan för att ha betett sig aggressivt och skrikit på redaktionens medlemmar.

För en vecka sedan, fredagen den 6 mars, övergick motsättningarna i öppen konflikt. På ett digitalt stormöte utbröt ett mute-krig mellan politiske redaktören Alice Teodorescu och bolagets styrelseordförande Atta Tarki, där den sistnämnde försökte stänga av ljudet för den tidigare GP-ledarskribenten.

Pontus Tholin anklagade journalisterna för att vilja göra Bulletin till ”något slags DN” och Atta Tarki hävdade att Bulletin följer andra utgivarregler än DN eftersom Bulletin var ett ”entreprenöriellt projekt med entreprenöriella visioner”.

I ett inlägg på Facebook hänvisade Sanandaji senare till en mystisk ”Omid Smith”, dataansvarig på Bulletin, som gick i god för att allt som Sanandaji sagt är sant.

Nu, en vecka efter det stormiga mötet, anklagar Sanandaji Ivar Arpi för att ha ”återkommande problem med oärlighet”. Han kritiserar också redaktionen för att ha journalistiskt ha levererat ”sojabaserad lättmjölk och ställt till en plagiatskandal”.

Den idag konservative Ivar Arpi berättar gärna om sin bakgrund som kommunist i röda Majorna i Göteborg. Om takterna fortfarande sitter i, och Arpi vågar ta till strejkvapnet mot de klåfingringa bolagsägarna, återstår att se. Vem hade kunnat ana att årets andra större arbetsplatsstrid, efter konflikten på Pågatågen i januari, skulle utspela sig på Bulletin?