Hoppa till huvudinnehåll

Vägval för klimatrörelsen?

70-åriga Ann-Kristin Thulin åtalades och dömdes nyligen för sabotage, efter att ha deltagit i en motorvägsblockad för klimatet. Här intervjuas hon av Proletärens Elsa-Lena Åström, i ett samtal mellan två erfarna klimataktivister om taktik och civil olydnad.

Aktionen på E4:an i somras.
Pivat

Nyligen dömdes klimataktivisten Ann-Kristine Thulin villkorligt till fängelse i fyra månader för att ha deltagit i en motorvägsblockad på E4 utanför Stockholm.

70-åriga Ann-Kristine har varit engagerad i miljörörelsen hela sitt vuxna liv. Hon gick med i organisationen Återställ våtmarkerna, som låg bakom blockaden på E4, efter att ha sett Uppdrag gransknings program om att Sveriges utdikade våtmarker släpper ut lika mycket koldioxid som hela fordonstrafiken.

– Det programmet skakade om mig ordentligt. Vi måste väcka politikerna, säger Ann-Kristine Thulin.

Var det därför du deltog i motorvägsblockaden? 

– Klimatrörelsen har försökt göra sin röst hörd i decennier. Jag har barnbarn och känner att jag måste göra det jag kan. Att återställa våra gamla fina artrika våtmarker är det snabbaste och enklaste sättet att sänka utsläppen av växthusgaser.

Jag antar att ni visste att det skulle bli starka reaktioner. Vad tänkte ni att ni skulle uppnå med aktionen?

– Vi har strävat efter dialog med förra statsministern Magdalena Andersson, utan gehör. Därför valde vi att genomföra aktionen. Att människor får sitta tjugo minuter i en bilkö, vad är det jämfört med vad som kommer att hända när temperaturen stiger? Men kommer det utryckningsfordon ska de självklart släppas fram.

Hur gjorde ni för att inte hindra blåljusutryckningar?

– Vi lämnade den innersta filen öppen. Problemet var att när en ambulans kom hade två polisbilar blockerat den filen, och det tog tid innan poliserna insåg det. Men ryktet om att någon skulle ha dött i ambulansen stämmer inte. En person som satt i bilkön ringde 112 och ljög om att hans anhörig höll på att dö i en ambulans som inte kom fram. Sedan blev det en sanning som spreds på sociala medier.

P-O Åström
Ann-Kristine Thulin och Elsa-Lena Åström.

Samtliga tolv aktivister som åtalades dömdes för sabotage och ohörsamhet mot ordningsmakten. Nio fick villkorlig dom och tre dömdes till skyddstillsyn.

– Jag hade accepterat att dömas för ohörsamhet mot ordningsmakten, men inte för sabotage. Men vi ville få ut vårt budskap via media och det lyckades vi med, säger Ann-Kristin Thulin.

Undertecknad har liksom Ann-Kristin varit engagerad i klimatfrågan i många år, och vi känner varann bland annat från Alingsås klimatgrupp, där vi båda är aktiva.

Ann-Kristine ler när jag säger att det kanske snarare borde vara de politiker som skär ner i akutsjukvården som åtalas för blåljussabotage. Med alltför få ambulanser kan utryckningstiden fram till den som är sjuk eller skadad ta en timma eller mer. Sedan kan det ta ännu längre tid till akutsjukhuset.

Vi diskuterar Peder Kadhammars artikel i Aftonbladet med rubriken Vägarnas hånade klisteraktivister hyllas om 100 år, och att civil olydnad fyller en viktig roll i en demokrati när makthavarna vägrar lyssna. Men frågan är om alla typer av aktioner är bra.

Jag menar att det borde vara ett prioriterat mål att skapa folkligt stöd för kraven när man planerar en aktion. Att blockera en motorväg retar upp folk som ska till jobbet. Det gör det möjligt för politiker att smutskasta klimataktivisterna istället för att behöva diskutera syftet med blockaden. Dessutom får de möjlighet att skärpa lagarna utan protester. 

Och är det inte det som har hänt? Ni skälls för både det ena och andra, medan ingen minns syftet med aktionen?

– Vårt syfte var inte att människor i allmänhet ska vakna, utan att politikerna ska vakna. Jämför med hur Tegnell fick människor att lyssna. Så borde politiker göra när det gäller klimatet! Ständigt informera om varför vi måste minska utsläppen och om vad vi behöver göra, som att vi måste ställa bilen och börja åka kollektivt när det är möjligt, säger Ann-Kristine.

Här finns en skiljelinje mellan Ann-Kristine och mig. Det är inte politiker vi ska övertyga, menar jag. Om civil olydnad ska användas så ska målet vara att få med oss fler människor på att ställa krav på politikerna på hållbara och rättvisa åtgärder. Vår uppgift är att sprida kunskap om hur stort hotet är mot klimatet och miljön, på ett sätt som får fler och fler att engagera sig och ställa krav. Inte minst måste vi få med oss arbetarklassen.

Ann-Kristine avslutar samtalet med att Återställ våtmarkerna tänker fortsätta blockera motorvägar i rusningstrafik, tills regeringen bemöter kraven. 

– Vi är övertygade om att sådana störningar skapar en helt nödvändig uppmärksamhet för klimatkollapsen. Vi inser att vi behöver uppoffra oss för att vinna sympatier och visa på allvaret i situationen.