Hoppa till huvudinnehåll
Av
Lokförare och partiordförande i K

Ledarkrönika: Val 2022 – Maktspel och pr-snack

Att den öppna borgerligheten ser den amerikanska politiken som ett föredöme är väntat. Värre är att partier som har sin bakgrund i arbetarrörelsen också sluter upp i den fördummande amerikaniseringen.


Med mindre än en månad kvar till valet har valrörelsen fått upp farten. Lyktstolparna kläds med affischer och städernas torg – i alla fall några av dem – besöks av valstugor och flygbladsutdelare.

Det är dubbla känslor för en kommunistisk partiordförande. Glad över att det politiska samtalet äntligen tillåts ta plats i människors liv. Det borde ske betydligt oftare än bara några veckor vart fjärde år. Arg när jag ser hur riksdagspartierna låter sina pr-byråer och valstrateger styra det politiska samtalet. Det fördummar, avgörande politiska frågor ställs utanför diskussionen och avståndet mellan väljare och politiker växer.

Det är tydligt att det pågår en amerikanisering av det politiska samtalet i allmänhet och valrörelsen i synnerhet. När samtalen ska pressas in i de amerikanska formarna tillåts varken ideologin eller sakpolitiken ta plats. Istället blir det åsiktstriangulering och taktikröstande.

I den amerikanska kontexten är det fullt rimligt att Vänsterpartiets självutnämnda socialister delar regering med Centerpartiets marknadsfundamentalister.

Att den öppna borgerligheten ser den amerikanska politiken som ett föredöme är väntat. Timbrofinansierade ungdomsförbundare och nyliberala karriärister som sett för mycket House of Cards och tror att politiken är ett kammarspel.

Värre är att de partier som har sin bakgrund i arbetarrörelsen också slutit upp i den fördummande amerikaniseringen. 

Socialdemokraterna är nu tydliga med att de söker ett ”öppet mandat” från väljarna. Det är pr-snack för att dölja att sossarna inte går till val på något annat än att de vill ha makten. Efter januariavtalets nyliberala attacker på arbetarklassen borde det inte vara en hemlighet att Socialdemokraterna är redo att sälja ut både sin politik och sina väljare.

Eftersom sossarna är villiga att kompromissa om allt i sitt program kan ingen politik utlovas. Då ser de S-märkta valstrategerna allt att vinna på att få riksdagsvalet att likna ett amerikanskt presidentval där Magdalena Andersson ställs mot Ulf Kristersson. Socialdemokraterna varken kan eller vill vinna arbetarväljare på social reformer eller politiska förslag. Det är Magdalena Anderssons person som ska vinna valet åt socialdemokratin.

Vänsterpartiet har i många år sneglat över Atlanten och sökt inspiration av Bernie Sanders gräsrotskampanj. Ambitionen att mobilisera arbetare och vanligt folk för sina intressen är det inget fel med. Tyvärr har Vänsterpartiet också anammat den amerikanska personvalskampanjens sämsta sidor. Det är kepsar, tröjor och vimplar – #nooshi2022, trots att förtroendet för Vänsterledaren är lägre än på länge.

Vad arbetarklassen behöver är en valrörelse som tar upp avgörande frågor för vår framtid. Den skenande ojämlikheten, segregationen, Natomedlemskapet, klimatkrisen och behovet av ett annat samhällssystem. Det är vad valrörelsen handlar om för Kommunistiska Partiet.