Hoppa till huvudinnehåll
Av
Industriarbetare

Krönika: Vänsterpartiet är med och sågar av den gren arbetarrörelsen sitter på

Nooshi Dadgostar gav i SVT:s 30 minuter inga svar på frågorna om vad Vänsterpartiet ska göra åt attackerna på Las.


De föreslagna ändringarna i Las kallas modernisering. I mitt tycke är det snarare en tillbakagång till början av 1900-talet då företagen kunde välja och vraka mellan vem de ville säga upp. 

Det är en skam att arbetarnas potentiella kamporganisationer och partier står med mössan i handen och självmant hjälper till att såga av grenen de sitter på.

Turordningsreglerna är kvar men det är mest ett spel för gallerierna då arbetsköparna direkt kan undanta personer från listan. Den sakliga grunden ska bort, vilket innebär att den som står på sig och påpekar fel och brister hänger löst. Arbetsköpare föredrar tysta och lydiga arbetare som inte klagar.

Arbetsköparna ges utökad makt i företag med upp till 15 anställda, vilket gör att många arbetare förlorar sin anställningstrygghet. Det är tragiskt att en så stor grupp av arbetarklassen säljs ut av fackpampar och socialdemokratiska politruker för lite kompetensutveckling som aldrig kommer att utnyttjas!

Las-utredningen har från början dikterats direkt av Svenskt Näringsliv och borgarklassen och kommer inte ge några förbättringar till vanliga arbetare. IF Metalls och Kommunals pampar lyckas endast ge ett skimmer av legitimitet till denna totala försämring av anställningstryggheten.

En kämpande fackföreningsrörelse hade aldrig gått med på att sälja ut sina medlemmar på det här sättet. Den hade tagit kamp både mot en regering som lägger fram sådana avtal och mot fackpampar som skriver under dem, och är beredda att skicka tillbaka arbetarrörelsens ställning flera decennier.

En kämpande arbetarrörelse hade stridit för att avsätta en sådan regering och aldrig sålt ut sina kamrater. Jag fattar inte varför LO från början inte sa ”nej, det går vi inte med på... Punkt!”

Dagens arbetarrörelse har passiviserats av den allmänna byråkratiseringen av facket och kampnivån är låg när det gäller dessa stora men komplicerade frågor. Därför måste vi använda oss av alla möjligheter vi kan ha att stoppa dessa förslag. Just nu är det Vänsterpartiet som sitter på den magiska knappen som kan avgöra om regeringen får sitta kvar.

I SVT:s 30 minuter förra veckan gav Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar en bra beskrivning av läget. Men på frågor om vad partiet ska göra åt det fick vi inga svar. Någon annan ska göra något åt Lasfrågan – inte Vänsterpartiet.

Det är dags att Vänsterpartiet visar var de står. De har världens chans att fälla en regering som går arbetsköparnas ärenden och inte står upp för arbetarklassen.

Nu står Vänsterpartiet bara och ser på när regeringen attackerar arbetarklassen och smular sönder en lag som gör att jag vågar säga vad jag tycker på jobbet, en lag som gör att vi arbetare inte kan bli behandlade hur som helst.

I valet 2018 gick Vänsterpartiet ut och gjorde Las till en av sina huvudfrågor. Vänsterpartiet sa då att de skulle fälla varje regering som hotade anställningstryggheten.

Nu står dagens socialdemokratiska regering där och hjälper till att strimla Las. Så upp till bevis nu, Vänsterpartiet!