Hoppa till huvudinnehåll

Vänsterpartist försvarade Israels existens – blev utbuad

När Vänsterpartiets riksdagsledamot Ilona Szatmári Waldau skulle tala på en Palestinademonstration i Uppsala inledde hon med att försvara den israeliska statens existens. Då blev hon utbuad och ombedd att lämna.

Vänsterpartiets riksdagsledamot Ilona Szatmári Waldau blev utbuad och fick lämna från sig mikrofonen under demonstrationen i Uppsala.
K Uppsala

– Innan jag går in på mitt tal kommer jag vara väldigt tydlig med en sak: Vänsterpartiet stödjer en tvåstatslösning, vi kan inte stämma in i röster som säger att Israel ska upphöra.

Så inledde Vänsterpartiets riksdagsledamot Ilona Szatmári Waldau sitt tal på en Palestinademonstration i Uppsala i lördags, innan hon blev utbuad och fick lämna.

Hundratals Uppsalabor hade samlats för att protestera mot det pågående folkmordet i Gaza, i en demonstration arrangerad av Palestinska folkets förening. Demonstrationen avslutades på Stora torget där bland andra Ilona Szatmári Waldau hade blivit inbjuden av arrangörerna att tala.

Hon började dock med att tillrättavisa demonstranterna, och gjorde klart att om demonstrationen ville ha stöd från Vänsterpartiet kunde de inte framföra krav på att Israel ska upphöra som stat eller säga att Hamas attack den 7 oktober var berättigad.

– Hon agerade på ett mycket dåligt sätt, hon var arrogant och ställde ultimatum, säger ordföranden för Palestinska folkets förening i Uppsala, Fayek Salah, till Proletären.

Han säger att det finns olika åsikter om enstats- eller tvåstatslösning inom föreningen, men att det är oacceptabelt att hon ska komma dit och läxa upp dem och bestämma vad de ska tycka och tänka.

– Och hon ville att vi skulle fördöma vad som hände den 7 oktober men det är inte hennes sak att bestämma. I 17 år har Gaza varit belägrat och invånarna förvägrats vatten och förnödenheter. Det skapar reaktioner, säger Fayek Salah.

Riksdagsledamotens förmaningar möttes av burop och krav på att hon skulle lämna demonstrationen. Efter att hon dröjt sig kvar på scenen en stund lämnade Ilona Szatmári Waldau över mikrofonen till konferencieren, som klargjorde att mötet inte ville höra riksdagsledamotens tal.

Hur upplevde du stämningen på plats?
– Hon tog mikrofonen för att skydda henne, många av de som var på plats har förlorat släktingar i Gaza och det kan vara svårt att kontrollera sina känslor. Det var tur att det slutade på det här sättet och att ingen från publiken gick upp på scenen och började tala illa om henne, säger Fayek Salah.

Enligt Expressen har Ilona Szatmári Waldau bett om ursäkt på sociala medier efter sitt framförande.

”Jag reagerade på talaren innan men jag skulle inte ha gjort så utan tagit det med arrangören. Jag gjorde fel och jag ber alla om ursäkt”, skrev hon i en kommentar på Facebook.

Det tal som riksdagsledamoten syftar på stod en medlem i Palestinska folkets förening för. Han förespråkade ett fritt och demokratiskt Palestina och sade att den som känner sig kränkt över att bo i ett Palestina med arabisk befolkningsmajoritet kan flytta därifrån.

Han sade också att attackerna mot Israel utfördes av personer som växte upp under bombningarna 2008 och 2014 – och att attackerna var en konsekvens av dessa.

Kommer ni bjuda in Vänsterpartiet i framtiden?
– Problemet var hur hon som person betedde sig. Medlemmar från Vänsterpartiet har talat förut och det har inte varit några problem. Jag läste hennes tal som hon tänkte hålla och det var inga konstigheter. Hon får stå för en tvåstatslösning om hon vill. Flera talare har pratat om det i tidigare demonstrationer, men hon kan inte tvinga oss att tycka som henne.

Eva Vakrakos talade för Kommunistiska Partiet på samma demonstration i Uppsala.

– Folk blev väldigt arga, det var ganska mycket folk och mycket palestinier på plats, en del av de gamla som varit med om mycket, så det var inte så konstigt att de reagerade starkt, säger hon om situationen på demonstrationsmötet.

– Det var fräckt att ställa sig på scenen och villkora vad andra skulle säga. Men hon framförde ju Vänsterpartiets linje, som är en tvåstatslösning, och många av de som deltog på demonstrationen håller inte med om den linjen.

Vad skiljer Kommunistiska Partiet från Vänsterpartiet i frågan?

– Vi förespråkar inte en tvåstatslösning utan ett fritt och enat Palestina.

I ett uttalande om händelsen skriver Palestinska folkets förening att det är oacceptabelt att talare försöker läxa upp tidigare talare och demonstrationsdeltagare, och att de hoppas att ”Vänsterpartiet kommer att dyka upp och klargöra vad de praktiskt har gjort för att stoppa detta folkmord mot vårt försvarslösa palestinska folk”.