Hoppa till huvudinnehåll

Vapenvåldet vardag i USA

På grund av en oreglerad vapenmarknad är vapenvåldet vardag i USA. Men efter den senaste skolskjutningen höjs röster för restriktioner.

U.S. Air Force/Kemberly Groue

Alla hjärtans dag-massakern i Florida, den senaste i raden av skolskjutningar i USA, krävde 17 människors liv.

19-årige Nicolas Cruz åkte med en Ubertaxi till sin gamla skola och sköt ihjäl lärare, footballtränare och elever med en automatkarbin av märket AR-15, en civil variant av M16, som användes av USA:s trupper i Vietnam. Vapnet var köpt på laglig väg.

Efteråt gick han kallt till snabbmatskedjan Subway för att köpa en läsk. Den unge mördaren hann även besöka McDonald’s innan han blev arresterad.

Om 2018 går i vanliga spår var de 17 offren på Marjory Stoneman Douglas High School bara en droppe i blodhavet. Enligt stiftelsen Everytown for Gun Safety Support Fund begås det ungefär 13.000 skjutmord i USA varje år, mer än i alla andra kapitalismens kärnländer tillsammans.

En stor del av detta beror på den förråade kriminaliteten i storstäderna, men också på den makalöst oreglerade vapenmarknaden.

Produktionsförhållandena och populärkulturen gör förstås sitt när det kommer till att fostra ”enskilda psykopater”. Om detta vittnar många masskjutningar.

En stor del av detta beror på den förråade kriminaliteten i storstäderna, men också på den makalöst oreglerade vapenmarknaden.

Vapenlobbyn i USA är stark och ingen ur politikerkasten vågar föreslå några större inskränkningar i rätten att bära skjutvapen. Skolskjutningar och andra fruktansvärda våldsdåd följs i regel av uttalanden om ”tankar och böner”, sällan av restriktioner eller konkreta politiska beslut.

Men debatten om vapenvåldet är hetare någonsin, tonen har skärpts och det är tydligare än på länge att det finns en bred folklig förankring i frågan om vapenrestriktioner. Enligt USA Today planerar tusentals high school-elever och lärare runtom i USA att demonstrera mot landets slappa vapenlagar under de kommande veckorna.

Proletären
Källor: Everytownresearch.org, CNN, Chicago Sun, St. Louis Post Dispatch.