Hoppa till huvudinnehåll
Av
Landslagslöpare

Var är protesterna när Qatar arrangerar VM?

Skitsnack att idrott och politik inte hör ihop, skriver landslagslöparen Mikael Ekvall, apropå friidrotts-VM i Qatar som börjar i veckan.


Qatar står som arrangör för friidrotts-VM i år. Varför kritiseras och ifrågasätts det inte att en diktatur som Qatar får arrangera detta mästerskap?

Jag glömmer aldrig när Emma Green målade sina naglar i regnbågsfärgerna under VM i Ryssland, som en protest mot de hårda lagarna mot homosexualitet i landet. Svensk media visade då sitt stöd och hyllade aktionen. Men vad händer nu när Qatar ska hålla friidrotts-VM? Jag har inte uppfattat någon som helst kritik varken från Svenska friidrottsförbundet eller svensk media.

Qatar är en diktatur där homosexualitet är förbjudet, där arbetskraftsimporten är oerhört stor och där arbetarna utnyttjas med usla löner och avtal. Höga dödssiffror har rapporterats in under arbetet med bygget av fotbollsarenor inför VM 2020.

Arbetskraftsimporten, främst från länder som Bangladesh, Indien och Nepal, är ett gigantiskt problem i Qatar där människor utnyttjas till max. Visst tjänar de bättre än i sina hemländer, men vad är det värt när man samtidigt blir utlämnad till sina arbetsgivares godtycke. Nu har arbetare tröttnat på denna ohållbara situation och börjat protestera mot uteblivna löner och katastrofala arbetsvillkor.

Vissa anser att idrott och politik inte hör ihop, men det är såklart skitsnack!

Qatar vill stärka sitt inflytande i världen genom sina insatser i sportens värld.

Korrupta ledare, som före detta Uefapresidenten Platini, borde stängas av från idrottsliga sammanhang för all framtid och likaså länder som inte respekterar mänskliga rättigheter. Qatar är ett praktexempel på detta, där homosexualitet kan straffas med döden och där det varje år rapporteras om hundratals människor som dött på arbetsplatser, där en av de vanligaste dödsorsakerna sägs vara hjärtstillestånd vid utomhusarbete i extrem värme. Qatar är ett av de länder som utdelar spöstraff och även dödsstraff förekommer.

Jag har full förståelse för idrottare som inte vill ställa in sitt deltagande i ett stort mästerskap, men att åtminstone våga ta ställning mot att Qatar får ha VM i friidrott och fotboll tycker jag borde vara en självklarhet. PK-samhället vi lever i idag tror jag tyvärr är ett hinder. Många är rädda för att bli granskade och ifrågasatta i offentligheten, vilket bidrar till att idrottare inte vågar ta ställning.

Tyvärr finns det alldeles för många journalister som hellre vill skapa rubriker än skriva om något vettigt.

En bojkott hade varit på sin plats! Tyvärr tror jag att om någon i Svenska friidrottsförbundet överhuvudtaget blir ifrågasatt angående Qatar kommer svaret bli en PK-kommentar och allt faller i glömska.

Är Qatars invånare mindre värda än Rysslands?