Hoppa till huvudinnehåll

Vårdcentraler i konkurs – ägaren dömd för bokföringsbrott

Nya Vårdcentralen Kortedala Torg och Familjehälsan i Gamlestaden har dragits med mångmiljonskulder under en lång period. Nu har de gått i konkurs och tusentals patienter får lista om sig.

De 9500 listade patienterna på de båda vårdcentralerna i nordöstra Göteborg får nu leta sig till andra vårdcentraler. (Obs! Personerna på bilden har inget med artikeln att göra)
Genrebild/Proletären

Två privatägda vårdcentraler i Göteborg begärdes förra veckan i konkurs på grund av miljonskulder till Kronofogden. Nästan 9.500 patienter blir därmed utan vårdcentral.

Båda vårdcentralerna, Nya Vårdcentralen Kortedala Torg och Familjehälsan i Gamlestaden, har dragits med mångmiljonskulder under en lång period. Totalt är bolagen skyldiga Kronofogden 8,3 miljoner kronor.

Redan tidigt förra veckan märkte patienter på vårdcentralen i Kortedala att de inte kunde ringa dit. Orsaken var en obetald telefonräkning, skriver Göteborgsposten. Kronofogden har under våren varit på vårdcentralen och utmätt bland annat kontanter, en skrivare och en diskdesinfektor – vilket givetvis inte varit tillräckligt för att täcka skulderna.

Bolagen ägs av vårdkapitalisten Lars Gustafsson. Han dömdes 2020 till två månaders fängelse för bokföringsbrott, efter att flera års årsredovisningar inte upprättats i tid, och ansågs enligt domen ha begått brottet uppsåtligen eller av oaktsamhet, då han haft möjligheter att ta in extern hjälp med bokföringen men inte gjort detta.

Förra sommaren rapporterade GP att Västra Götalandsregionen (VGR) under flera års tid tillfört extra resurser till bolagen. Trots att skattebetalarna fått stötta upp det redan skattefinansierade privata vårdbolaget har Lars Gustafsson varken lyckats lämna in årsredovisningar i tid eller betala av skulder.

Enligt VGR har de inte kunnat se några brister i själva vården – och varken ägarens fängelsedom eller obetalda räkningar har enligt regionen varit anledning att säga upp avtalet med vårdbolaget.

Proletären har dock varit i kontakt med nuvarande och före detta patienter som är allt annat än nöjda med vården på Lars Gustafssons vårdbolag. Flera vittnar – anonymt – om svårigheter att komma i kontakt med vårdcentralen, remisser som inte skickats iväg och prover som hanterats felaktigt.

En person berättar att hen besökt vårdcentralen för att lägga om ett bandage – men blev skickad till akuten på Östra sjukhuset.

– Där frågade de frågade vad vi gjorde där och förklarade att vilken vårdcentral som helst kan lägga om bandage.

En annan person, som själv arbetar inom vården, beskriver vårdcentralen som oprofessionell, med bristande sekretess och dåligt bemötande.

– Jag har aldrig varit med om maken till vårdcentral och då har jag ändå varit listad på några stycken genom åren då jag flyttat runt.

Lars Gustafssons vårdcentraler har varit blåsväder flera gånger tidigare. Vid öppnandet 2009 väckte Nya Vårdcentralen Kortedala Torg uppmärksamhet då bolaget försökte locka kunder/patienter genom att erbjuda alla som listade sig på vårdcentralen ett kilo kaffe.

2009 avslöjade TV4:s Kalla Fakta att vårdcentralen var en av flera där läkare erbjöd sig att göra så kallade ”oskuldskontroller” på unga kvinnors underliv inför deras bröllop. Läkaren på Nya Vårdcentralen Kortedala Torg erbjöd sig till och med att sy igen en kvinnas underliv för att säkerställa att kvinnan skulle blöda under bröllopsnatten.

Patienterna på de två vårdcentralerna får nu lista om sig – vilket redan kraftigt ökat belastningen på närliggande vårdcentraler.