Hoppa till huvudinnehåll

Video: Världens miljardärer – en liten tärande elit

Den lilla klicken miljardärer äger mer än vad 60 procent av vad hela jordens befolkning gör tillsammans. Hur stora är egentligen deras förmögenheter?

Jeff Bezos – rikast i världen för tredje året i rad.

Den amerikanska finanstidningen Forbes har sammanställt sin årliga lista över världens rikaste människor. Listan domineras av amerikanska kapitalister och nummer ett för tredje året i rad är Amazongrundaren Jeff Bezos.

Han har en förmögenhet på 113 miljarder dollar, eller 1.105 miljarder kronor. Detta trots en skilsmässa som kostade honom 36 miljarder dollar förra året.

Den ende svensken på topp 100-listan är H&M:s Stefan Persson som har en förmögenhet på omkring 138 miljarder kronor. Det är mer än svenska statens budgetsaldo för 2019 (cirka 111 miljarder).

Det finns 2.095 dollarmiljardärer i världen. En liten tärande elit som äger mer än 60 procent av vad hela jordens befolkning gör tillsammans.

Om det är något coronakrisen har visat så är det att det inte är miljardärerna som skapar samhällets välstånd. Och att de inte bryr sig särskilt mycket om att hjälpa till när det krisar. 

Se hur löjligt mycket pengar en miljard egentligen är i videon nedan