Hoppa till huvudinnehåll

Vem är Andrew Tate?

Andrew Tate – 2022 års mest googlade person – sitter anhållen för våldtäkt och människohandel. I veckan publicerade Vice flera vittnesmål från tidigare utsatta kvinnor. Enligt honom själv är det ”Matrix” som vill sätta dit honom. Vem är egentligen Andrew Tate?

Andrew Tate svarar Greta – dagen efter blir han gripen.
Skärmdump

Andrew Tate är kanske just nu världens mest kända person. Tack vare sociala mediers ”filterbubblor” är det många som tidigare sluppit honom – tills Twitterbråket med Greta Thunberg sprängde algoritmernas barriärer och resten av internet stiftade bekantskap med ”the Top G” eller ”Morpheus” som han kallar sig själv.

Andrew Tate är en före detta kickboxare som blev avstängd från Twitter redan 2017, efter att han refererat till kvinnor som ”egendom” och sagt att de bör ta ”ett visst ansvar” vid en våldtäkt. Han ses av många som ”kungen av toxisk maskulinitet”.

Tate har byggt upp en gigantisk följarskara bestående av, framför allt, unga män. Och trots att Tate har varit utslängd från alla sociala medier i flera år sprids hans videoklipp. Enligt en beräkning från Daily Mail har han en miljard visningar på Tiktok – trots att han inte har ett konto.

Efter att Elon Musk köpt Twitter hävdes Tates avstängning i december 2022.

Strax efter insläppet taggar han Greta Thundberg i ett inlägg med en bild på själv själv tankande en sportbil och skryter om sina ”33 bilar och deras massiva koldioxidutsläpp”. Han ber om hennes e-postadress så han kan skicka mer information.

Greta Thunberg svarar: 

– Ja, snälla upplys mig. Mejla mig på smalldickenergy@getalife.com.

Ägd? Svaret blev den fjärde mest lajkade tweeten någonsin.

Men det slutar inte där. Tate svarar Greta Thunberg med en video – rökandes cigarr i Versace-morgonrock. I videon anländer pizzakartonger och Tate säger:

– Ge mig pizza, och se till att kartongerna inte är återvunna.

Dagen efter, den 29 december, grips Andrew Tate och hans bror Tristan Tate i sin bostad i Rumänien, misstänkta för människohandel och våldtäkt. Enligt ryktet på internet kunde gripandet ske efter att polisen identifierat pizzakartongerna och gjorde ett tillslag mot hans bostad i en förort till Bukarest.

– Så går det när du inte återvinner dina pizzakartonger, twittrar Greta tillbaka. Det är det sjunde mest gillade inlägget någonsin med sina 3,5 miljoner likes.

Twitter
Tweets mellan Andrew Tate och Greta Thunberg

Så vad är svaret på 2022 års mest googlade ”Who is”-fråga – vem är Andrew Tate?

Han föddes i Washington, USA, 1986 men flyttade som nioåring till Luton, Storbritannien. Son till shackspelaren och sergeanten i amerikanska flygvapnet Emory Tate och cateringassistenten Eileen Tate. Enligt egen utsago växte han upp fattig i ”ghettot”. 

Efter sin karriär som kickboxare deltog han i brittiska Big Brother 2016. Några dagar in på dokusåpa-karriären spreds en film där Tate slår en kvinna med bälte och han blev utslängd ur programmet. Tate och kvinnan har sagt att bältpiskandet skedde i samförstånd.

Tillsammans med sin bror öppnade Tate webcam-verksamhet. Han påstår sig förfoga över 75 tjejer i fyra olika länder som spelar in och säljer sexuellt material online. 

Pengarna från webcam-verksamheten investerades i casinon och hotell i Rumänien. Han driver också Hustlers University, en betalchatt på Discord. ”Studenterna” betalar 50 dollar i månaden för ”tips från verifierade miljonärer” om hur man blir rik. Uppgifterna varierar, men chatten verkar bestå av mellan 40.000 och 130.000 medlemmar.

– The Matrix has attacked me, sa han till kamerorna i samband med gripandet. 

Tates återkommer ofta till Matrix. För honom är det en synonym för kapitalet eller ”systemet”. Han varvar sina levnadstips, motiverande tal och misogyna antaganden med kritik mot överklassen och västimperialismen.

Enligt honom själv vill han lära lönearbetare att befria sig från lönearbete – genom att lära dem hur man blir miljonär. Han ser sig själv som ledare i ett krig mot systemet – varpå han kallar sig själv Morpheus efter karaktären i filmen. Demaskuliniseringen av mannen är enligt Tate ett sätt för Matrix att bibehålla “systemet”.

Tates budskap är fullt av motsägelser. I ena stunden prisar han den arbetande fattiga människan, i nästa säger han att alla får vad de förtjänar – och att alla som jobbar hårt blir rika. I ena intervjun är han emot imperialismens krig – i nästa skriver han att starka män är skapta för att erövra. 

Den 11 januari i år publicerade nyhetsmediet Vice material från en utredning av brittisk polis mot Andrew Tate från 2015. Två kvinnor vittnade om våldtäkt och en om sexuellt våld.

Bland bevismaterialet fanns sms och röstmeddelanden där Andrew Tate säger att han ”älskade att våldta” en av kvinnorna och att ”ju mindre du gillade det desto mer njöt jag”. Men utredningen sköttes slarvigt och lades ner 2019 – åklagaren tyckte att det fanns ”ett uns av tvivel” i anklagelserna.

Enligt Tates följare är det the Matrix som vill sätta åt honom.