Hoppa till huvudinnehåll

Verkstadsklubb vill väcka frågan om strejk för klimatet

Verkstadsklubben på RZ Zam Parts i Karlstad har skrivit en debattartikel i Dagens Arbete om Friday for Futures förslag om politisk strejk för klimatet. Andreas Köhler, facklig-politisk talesperson för RZ Zamparts IF Metall verkstadsklubb, hoppas att debattartikeln ska väcka diskussion inom facket.

Leonhard Lenz/montage

Varför valde ni att skriva ett debattinlägg om klimatstrejk?

– Det är aktuellt med klimatfrågan och allt fokus ligger på individen Greta Thunberg. Men verklig förändring kommer genom kollektivet, som till exempel gruppen Fridays for Future visar. De skrev en debattartikel i juli som uppmanade facken att gå ut i politisk strejk för klimatet. Jag tog upp det i klubben, och så skrev vi ett debattinlägg till Dagens Arbete.

Vad hoppas ni få för reaktioner?

– Vi hoppas på medlemsdiskussioner. Gräsrötterna måste reagera men ledningen har redan bestämt sig så vi förväntar oss ingen strejk. Arbetarklassen har förlorat sitt självförtroende så vi vill visa att det finns saker vi kan göra, inte bara källsortera och panta burkar och andra individlösningar.

Vad mer kan arbetarrörelsen göra i klimatfrågan?

– Facket har ju en facklig-politisk samverkan med Socialdemokraterna och borde ställa hårdare krav på dem. Detta är ju ingen arbetsrättsfråga, utan en ödesfråga för alla. Men det ska inte vara arbetarna som drabbas av klimatpolitiken. Det är att börja i fel ände. Det är storföretagen som står för de mesta utsläppen.

– Höjda bensinpriser blir till exempel en ren bestraffning för arbetare på landsbygden. På vår arbetsplats bor många i kranskommunerna runt Karlstad och de kan inte åka kollektivt om de börjar kl 6 på morgonen.

Läs debattinlägget i Dagens Arbete här.