Hoppa till huvudinnehåll

SKF-arbetare om fortsatta Lasförhandlingar: ”Vi måste mobilisera mer”

LO återupptar Lasförhandlingarna med Svenskt Näringsliv trots att sex förbund röstade emot. ”Jag tror att man har fått påtryckningar från politiskt och regeringshåll”, säger SKF-arbetaren Gabriel Olaurim.

SKF-arbetaren Gabriel Olaurim är kritisk till att LO sätter sig vid förhandlingsbordet på nytt.
Proletären

En majoritet i LO:s styrelse röstade på onsdagen för att återuppta Lasförhandlingarna med Svenskt Näringsliv och PTK. Förhandlingarna startar redan idag och ett resultat väntas som tidigast imorgon, fredag.

Proletären har pratat med SKF-arbetaren Gabriel Olaurim, skyddsombud på sin arbetsplats, om det nya beskedet.

Vad tycker du om att förhandlingarna har återupptagits?
– Jag är rätt oroad av det. Jag tror att man har fått påtryckningar för att ge vika i Lasfrågan, från politiskt och regeringshåll. Jag tror att detta resulterar i att LO kör över många medlemmar om saklig grund och undantag i turordningsreglerna. Man kommer helt enkelt att ge vika för att rädda sin Löfven i regeringen.

Vad är vägen framåt på arbetsplatserna?
– Vi måste ju mobilisera mer. Jag tror att en politisk strejk är sättet att stoppa det här. Så nu måste vi prata om det ännu mer på arbetsplatserna, för nu kommer det gå så jäkla fort och det är ju medvetet också. De ska börja förhandla imorgon och vara färdiga på fredag. Och det kommer de att vara, jag tror att de redan är överens så det kommer gå fort. 

Förra veckan gick Elektrikerförbundets ordförande Urban Petterson ut med att det bästa vore att slopa Las och reglera anställningstryggheten i kollektivavtalen. Skulle det kunna vara en lösning?
– Nej, det ser jag inte som en lösning. Om det inte är lagstiftat är det ju fritt fram att förhandla bort det. Det skulle bli fler förbund som inte har det eller har sina egna varianter. Styrkan med att ha det som en lag är också att då kan fackföreningar alltid agera genom politiska strejker, och det är ju i princip det enda sättet vi kan strejka på i dagsläget.

– Jag tror att anställningstryggheten kommer att urholkas mycket snabbare om det regleras i kollektivavtal.

Sex förbund, Byggnads, Pappers, Målarna, Seko, Fastighets och Transport, röstade emot att gå tillbaka till förhandlingsbordet.

”Som fackliga organisationer är vi i princip alltid villiga att förhandla, kompromissa och hitta lösningar. Men att förhandla med kniven mot strupen, med ett hot om lagstiftning där arbetsgivarna drar vinstlotten och balansen mellan parterna förändras i grunden, kan aldrig bli lyckad. Vi ser därför inga förutsättningar att nå ett resultat som är bra för våra medlemmar. Risken är uppenbar att eventuella förbättringar för vissa grupper kommer att betalas med försämringar för andra”, säger de i ett gemensamt uttalande på Sekos hemsida.