Hoppa till huvudinnehåll

Viktig solidaritet i coronatider

På flera håll i landet har nätverk, organisationer och tusentals privat personer erbjudit hjälp till äldre och riskgrupper som sitter i självkarantän. Men det finns även nätverk som jobbar för att hjälpa dem som drabbas ekonomisk av coronakrisen.

Solidaritetsnätverket är ett nystartat nätverk med ett ständigt ökande antal volontärer.
Solidaritetsnätverket

På flera håll runt om i landet har initiativ tagits till att hjälpa personer i riskgrupper och sjuka. Folk organiserar sig via sociala medier eller sätter upp lappar i trappuppgångar och erbjuder hjälp till sina grannar. Det kan röra sig om allt från att handla matvaror till att hämta ut nödvändiga mediciner.

Men det finns också större organisationer dit många privatpersoner har vänt sig för att erbjuda sin hjälp. En av dom är rikstäckande FIKK, frivilliga insatser vid kris och katastrof, där antalet engagerade växer dagligen.

– Antalet frivilliga har nyligen passat 14.000 personer, det är en god uppslutning i välviljan att hjälpa riskgrupper och personer i självkarantän, säger Daniel Brodin, verksamhetschef på FIKK till Proletären.

– Det är framför allt personer i riskgrupper som önskar vår hjälp. Många av dem känner trygghet i att det är en etablerad organisation som de får hjälp av. Genom organisationen skapar vi ett frivilligt befolkningsskydd, en civil beredskap från den vanliga människan. Alla kan hjälpa till. 

Daniel Brodin menar att ideella och kollektiva insatser är särskilt viktiga för att hjälpa personer som riskerar att isoleras i sina hem. Många av de som startar Facebookgrupper kontaktar oss och ber om samverkan, eftersom vi har ett enkelt och smidigt sätt att hantera ärenden.

– Vi har en TiB, tjänsteman i beredskap, kopplad till vårt larmnummer. Men nu har vi även öppnat en bemannad jourtelefon för dem som behöver hjälp kopplad till covid-19. 

Förutom de stora organisationerna som FIKK och Hyresgästföreningens initiativ Goda grannar, finns flera mindre nätverk som samordnar insatser lokalt.

Solidaritetsnätverket är ett av de många initiativ som dragits igång de senaste veckorna, med tanken att både erbjuda hjälp och att samla och koordinera de stora och små hjälpinsatser som solidariska göteborgare redan utför. Nätverket samordnar hjälpinsatser via en Facebookgrupp och genom digitala möten.

”Vår utgångspunkt är att vi, när vi agerar tillsammans och för varandra, har möjlighet att ta makt och kontroll över våra liv och livssituationer”, skriver nätverket i ett pressmeddelande.

Rut Elliot Blomqvist, en av initiativtagarna bakom nätverket, menar att deras arbete sträcker sig inte bara handlar om de konkreta behoven kring själva coronaviruset – utan även om den ekonomiska kris som nu präglar samhället.

– Till exempel kommer vi att få se vräkningar, förlorade inkomster, brist på försörjning och andra ekonomiska påfrestningar i krisens spår. Solidaritetsnätverkets medlemmar vill samla människor för att tillsammans möta sådana problem. Målet är att solidaritetsarbetet ska fortsätta även efter coronakrisen för att visa att ett annat samhälle är möjligt, säger Rut Elliot Blomqvist till Proletären.

Solidaritetsnätverket Har både en jourtelefon (Numret är 0700 24 09 75) och en facebooksida dit man kan vända sig, både som hjälpsökande och som volontär. Goda grannar går att nå via Hyresgästföreningens hemsida och anmälan till FIKK görs via deras hemsida.