Hoppa till huvudinnehåll

Vill lägga skattemiljarder på ordningsvakter – äger själv bevakningsbolag

Liberalernas partiledare Johan Pehrson är delägare i ett företag som jobbar med bevakningstjänster. Samtidigt vill han spendera nästan 2 miljarder på att öka inköpet av ordningsvakter i Sveriges kommuner.

Johan Pehrson är delägare i ett säkerhetsföretag samtidigt som han kämpar för fler skattefinansierade ordningsvakter
Liberalerna/Pressbild

Johan Pehrson, partiledare för Liberalerna, är delägare i ett företag i Stockholm som bedriver säkerhets- och bevakningsverksamhet, samtidigt som han förespråkar fler skattefinansierade ordningsvakter i landet.

Avslöjandet gjordes av Aftonbladet som skriver att Pehrson äger tio procent av företaget KB18 – ett riskkapitalbolag som investerar i en mängd olika företag runtom i landet. Ett av dessa är Securus, vars verksamhet går ut på att ”stödja svenska myndigheter med bevakningstjänster”, enligt företagets årsredovisning.

L har länge förespråkat fler ordningsvakter inom stat, region och kommun. I januariavtalet med S, MP och C fick L igenom en utredning, som senare skulle konstatera precis det som Liberalerna menar: Det finns ett ökat behov av skattefinansierade ordningsvakter.

L är också drivande i en reform som skulle ge 1,8 miljarder kronor till kommuner som satsar på kommunala ordningsvakter. Mycket pekar på att reformen kommer röstas igenom i riksdagen, vilket skulle betyda att inköpet av just ordningsvakter och säkerhetstjänster kommer öka rejält fram till 2024.

Ett liknande resonemang går att hitta i Securus egen årsrapport från 2020.

”Ett allt större antal kommuner och regioner ser behovet av ett större eget ansvar för trygghetsarbetet, detsamma gäller flera fastighetsbolag”, skriver företaget.

År 2020 hade Securus en omsättning på 64 miljoner kronor och en vinstmarginal på 16,39 procent. En siffra som många företag bara kan drömma om. Securitas hade till exempel en vinstmarginal på strax över tre procent år 2020.

Johan Pehrson är inte bara delägare i KB18 (moderbolaget till Securus). I en intervju i tidningen Örebroguiden erkänner Pehrson att han faktiskt startade företaget under tiden han tog ett uppehåll från riksdagspolitiken.

När han återigen kandiderade som förstanamn på Liberalernas lista i Örebro län år 2018 avgick han från styrelsen i företaget. KB18 hävdar å sin sida att inköpet av Securus gjordes efter det att Pehrson återigen satt i riksdagen.

I en intervju i DN menar Johan Pehrson att det inte är något konstigt att Liberalerna driver politik han personligen gör ekonomisk vinning på:

– Vi driver mängder av frågor som påverkar svensk företagsamhet. Det är hårt arbetande företagare, människor som investerar i olika företag som bygger det här landet och betalar löner och genererar skatter så att vi kan satsa på välfärd. Det finns inget konstigt av det här, sa Johan Pehrson.

Pehrson har konsekvent hävdat att det inte finns en jävsituation i och med ägandet i KB18, och att han följt reglerna som finns för riksdagspolitiker vad beträffar aktieinnehav och ägande i företag.