Hoppa till huvudinnehåll

Vy Buss-chaufförer: ”Allt utom bussarna har blivit sämre”

Sedan företaget Vy Buss tog över stadsbusstrafiken i Jönköping har arbetsförhållandena försämrats rejält. Det vittnar flera busschaufförer om.

Annica Albertsson

– De agerar rent fackföreningsfientligt. Jag skulle vilja säga att de en av de värsta arbetsgivarna i Sverige just nu.

Detta är busschauffören Michael Lundgrens beskrivning av företaget Vy Buss i Jönköpingsposten. Företaget tog över stadsbusstrafiken i Jönköping den 14 juni efter det att de vann en offentlig upphandling som innebar att cirka 350 busschaufförer bytte arbetsgivare.

– Det är kaos! Allt utom bussarna har blivit sämre, säger en anonym busschaufför i Jönköping till Proletären.

Det han syftar på är att bussarna nu utrustats med wifi och USB-laddare. Moderniteter som tros skapa en bekvämlighet för stadens resenärer. Men hur ser det ut för de som kör?

Sedan den offentliga upphandlingen gick igenom har flera arbetare klagat på tidspress och dåliga arbetsförhållanden.

– Majoriteten av oss ser oss om efter ett annat jobb. Ingen vill vara kvar på ett företag som håller på att sjunka, som inte tar hand om sin personal. Det är bara ”håll käft och kör” som gäller från arbetsgivarens sida, säger en anonym busschaufför till Jönköpingsposten.

Uppskattningsvis har mellan 30 och 50 personer sagt upp sig i protest mot Vy Buss. Chaufförerna menar att de mötts med ”nonchalans och ett ovänligt bemötande” och att arbetsmiljön försämrats ”dramatiskt”. De kan inte heller välja scheman, utan måste nu jobba tidigt, sent eller med delade turer.

Något annat som väckt ilska är Vy Buss sätt att pressa tiderna. När företaget bestämde tiden som det tar att gå mellan bussdepåerna och olika hållplatser i Jönköping var det ingen från golvet som rådfrågades. Något som lett till förseningar i trafiken.

– Förut hade vi tillgång till bil när vi skulle gå på passen. Nu får vi ta bussen – en buss som ofta är sen. Ibland är det långa gångtider också. Häromdagen satt jag i femton minuter och väntade på att bli avlöst för att min kollega missat bussen. Det blir förseningar och stress, säger den anonyme chauffören som Proletären träffar utanför en av depåerna.

– Vill du se matsalen? fortsätter han.

Fakta

Så här agerar Region Jönköping

Från regionens sida har man inlett en utredning för att se om VY Buss upprätthåller kraven som finns i den offentliga upphandlingen. Jönköpings-Posten ställde då frågan om kollektivtrafiken borde drivas i offentlig regi.

– Det här är en jättesvår fråga och inget jag just nu vill kommentera. Vi har funnit att det här är rätt väg att gå för oss. Vi vill ge så mycket kollektivtrafik som möjligt med de skattepengar vi använder, säger Per-Allan Axén (M) är 2:e vice ordförande i TIM-nämnden.

Någon som däremot inte anser frågan “jättesvår” är Mikael Ekvall (V), som sitter i regionfullmäktige.

– Grundläggande kommunikationer fungerar bäst om vi sköter det gemensamt. Det håller inte att man hugger av och byter operatörer fram och tillbaka. Det krävs en kontinuitet i dessa verksamheter.

– Varje gång det är en ny upphandling så blir personalen lidande. Man förlorar tryggheten. Viket vi kan se i och med Vy Buss. Region Jönköping har gått ut med att man vill vara den bästa offentliga arbetsgivaren i landet. Det är vi inte just nu. Vi måste ha makten att kunna påverkar arbetstider och arbetsmiljö, säger Mikael Ekvall till Proletären.

Ytterligare en sak som chaufförerna i Jönköping uppmärksammat är deras depåer – det lilla utrymmet där de, totalt 25 anställda varje dag, tar sina raster. Från början städades dessa bara en gång i veckan. Nu har Vy Buss ökat städningen till tre gånger i veckan.

– Det är ändå för lite. Det blir väldigt smutsigt här inne, säger en lokalvårdare som står utanför depån och förbereder sitt arbetspass.

– Vi har inte ens en kaffebryggare, säger busschauffören. Och när någon är inne på toaletten hör man det in i ”matsalen”.

Proletären

Vy Buss har också förbjudit sina arbetare att gå in i depåerna med skorna på. Vilket betyder att chaufförerna måste använda de ostädade toaletterna i strumplästen. En anonym chaufför säger till Jönköpingsposten att de uppmärksammat bristerna för Vy Buss men att cheferna bara ”skrattade åt oss”. Chaufförerna som Proletären pratat med håller med om beskrivningen.

– Vy Buss lyssnar inte på oss. Och jag har hört någon som tycker att facket inte gör något heller. Folk måste få veta hur det är. Det är ju deras skattepengar vi pratar om.

Proletären

Kommunal har, enligt Jönköpingsposten, förberett en begäran om arbetsmiljö­åtgärd. Vilket rent praktiskt kan betyda att verksamheten stoppas på grund av att miljön hotar arbetarnas hälsa. Men denna begäran handlar om att depåerna är för små med tanke på restriktionerna från Folkhälsomyndigheten. Inte om städning, tidspress eller en allmänt bristande arbetsmiljö.

I dagsläget är det också oklart om denna begäran har skickats in. Proletären har sökt Kommunal utan framgång.

Vy Buss menar att anklagelserna antingen saknar grund eller att de är barnsjukdomar som kommer att åtgärdas allteftersom.