Hoppa till huvudinnehåll

Wolt-bud strejkar för bättre villkor

Med ersättningar motsvarande 17 kronor per timme har många Wolt-bud svårt att försörja sina familjer.

Wolt menar att buden inte är anställda mellan leveranserna trots att de måste lägga tid på att planera och förbereda sig inför nästa beställning.
News Øresund/Johan Wessman

Matbud på matleveransföretaget Wolt i Norrköping gick förra veckan ut i strejk mot orimliga arbetsvillkor och låga löner. 

– De använder oss som slavar, vi blir utnyttjade, säger Ammar som är talesperson för Wolt-buden till Norrköpings Tidningar (NT).

– Vi har försökt prata med Wolt om våra låga löner tidigare. Men det händer inget, de lyssnar inte på oss.

Wolt har inget kollektivavtal med något fack vilket betyder att företaget inte behöver ge några garantier för lägsta ersättning, varken per leverans eller per arbetspass. Matbuden tar som exempel en matleverans på drygt tre kilometer i Norrköping, där Wolt erbjuder buden 41 kronor.

– Av den summan dras av för skatt, semesterersättning, det är kostnad för bilen, mobiltelefonen. Det blir inte många kronor kvar, förklarar Ammar.

När Woltbudet Nageeb tar leveranser under lunchen får han ihop 110 kronor efter tre timmar. När omkostnaderna är dragna blir det kvar 17 kronor, per timme.

– Det känns som att jag har jobbat gratis, säger Nageeb till NT

De låga ersättningarna gör att de flesta arbetarna på företaget inte tjänar mer än 10.000 kronor innan skatt. Samtidigt har många av arbetarna barn att försörja.

– Jag arbetar tolv timmar om dagen. Sju dagar i veckan, säger ytterligare ett Wolt-bud och förklarar att han inte får någon ersättning om han är sjuk, trots att sjukpenning ska ingå enligt kontraktet.

Wolt kommenter strejken genom sin operativa chef Richard Lindeen:

– Gällande ersättning så ligger vi bra till i branschen, säger han till NT.

Wolt menar att buden inte är anställda mellan beställningarna och att personalen då är fri att gör vad de vill. Denna syn delas inte av de strejkande buden som menar att de hela tiden måste planera och förbereda sig för nästa beställning. Detta innebär exempelvis att placera sig på strategiska platser i staden för att komma först till en beställning.

Samma dag som strejken började försökte Wolt kringgå konflikten genom att öka budens lön med 25 procent, bara under dagen. Arbetarna verkar dock ha lyckats stå eniga i strejken – flera restauranger i Norrköping tog bort möjligheten att få maten utkörd. Målet är nu att få strejken att sprida sig till andra städer i Sverige och organisera fler bud på företaget.

– Vi planerar fler strejker, det är det enda vi kan göra, säger Wolt-budet Ammar.

Fackförbundet Transport kommentar strejken i sin egen tidning, Transportarbetaren:

– Jag förstår att de strejkar. Att buden organiserar sig är enda sättet att få bättre villkor, säger Mats Andersson, ombudsman på Transport avdelning 4 Östergötland.

Woltbuden är inte medlemmar i Transport, men Mats Andersson menar att det inte är omöjligt att fackförbundet kan hjälp till, utan inbetalda medlemsavgifter.

– Ja, jag är alltid sugen på att ta en fajt och det sitter väl i ryggmärgen att man vill hjälpa de svaga i samhället. Och när det är människor som blir utnyttjade går jag i gång ännu mer.