Hoppa till huvudinnehåll
Av

Fortsatt ockupation av BB

Ockupationen av Sollefteås nedläggningshotade BB har nu pågått i över en vecka. Den 2 februari hade allmänheten bjudits in till att medverka på ockupationens första officiella informationsmöte. Jack Åkerlund, till vardags svetsare i Sollefteå, var på plats för Proletären.


Klockan 19.00 börjar mötet i sjukhusets foajé, och uppslutningen är god. Sebastian Gunnesson och Gunilla Fluur håller formellt i mötet, men alla har naturligtvis rätt att yttra sig och den rätten brukas flitigt av mötesdeltagarna.

Sebastian Gunnesson berättar att han och alla de andra ockupanterna nu är rätt tröttna och slitna, men att kampviljan fortsätter att växa.

– Kampviljan är stor och obruten, som en av ockupanterna beskriver det.

Telefonen vid ockupationens ”lednings-central” som upprättats vid ett bord inne i foajén har gått varm hela veckan. Sebastian Gunnesson berättar att folk från hela landet har ringt in och visat sitt stöd, och säger att det verkligen är en sporre och hjälper att hålla kämpaglöden vid liv.

– Vid ett tillfälle ringde Expressens tidningsredaktionen och undrade vad vårt nästa steg i ockupationen skulle bli. Skulle vi storma BB-mottagningen eller ockupera andra avdelningar? De fick dock förklarat för sig att ockupationen av BB i Sollefteå är en fredlig aktion och att vi inte kommer att bruka våld eller störa det vardagliga arbetet vid sjukhuset. Vi sitter här och kommer att sitta här tills de ansvariga politikerna tar sitt förnuft till fånga.

Bland mötesdeltagarna och ockupanterna undrar en del vad som skulle hända om man blir utslängd av vakter eller polis.

– Landstinget Västernorrland har givit oss tillåtelse att hålla oss här i foajén, även efter stängning. Securitas vaktar här och de kommer inte heller att störa oss, så länge inte vi stör dem eller sjukhuspersonalen i deras arbete, berättar Sebastian Gunnesson som också är kontaktperson för ockupationen.

En lite störande upplysning är att ockupanterna har tillåtelse att uppehålla sig och sova i sjukhusfoajén, men inte ortens romer.

Vidare försöker man göra upp scheman för ockupationen då inte alla har möjlighet att ockupera dygnet runt. En av ockupanterna som ställt upp på schemalagd tid är Cissi Jakobsson från Skedom.

Jag frågar henne, så här inne på ockupationens fjärde kväll, hur allmänhetens stöd har visat sig.

– Man ser det direkt när man kommer hit varje dag och får se alla grejor som finns här. Det finns fika och madrasser, det finns allt möjligt som man kan ha nytta av. Och allt detta är bidrag ifrån företagare och människor som vill hjälpa till. Allt detta vittnar om att det finns ett otroligt engagemang bland människor och det är fantastiskt att se, säger Cissi Jakobsson.

– Stämningen bland ockupanterna är oerhört bra och vi kör på den ”norrländska ilskan’’. Vi är så arga så vi ler brett, säger ockupant Mika Moretti skämtsamt.

Samma kväll som ockupations-mötet i sjukhusfoajén startade den omtalade kursen i bilförlossning på ABF i Sollefteå med Stina Näslund som kursledare. Vi fick veta att medias uppvaktning vid kursen var väldigt stor, det var fler reportrar än kursdeltagare.

Jag frågar några av ockupanterna och mötesdeltagarna hur tankarna går kring denna kurs. En av dessa var Annhild Eriksson från Näsåker.

– Det är ju bra, naturligtvis är det bra, men det är ju synd att det ska bli såhär. Att människorna måste ta ansvaret i sina egna händer när vi inte har sjukvård som räcker till. Det är rent ut sagt skamligt.

Klockan 22.00 är det dags för livesändning från sjukhuset. Programmet SVT Opinion har upprättat en livelänk med sjukhusets ockupanter inför en debatt mellan landstingsrådet Ewa Back (S) och riksdagsledamot Helena Lindahl (C). Framför kameran i Sollefteå står BB-ockupant Carina Hellström och överläkare vid Sollefteå Sjukhus Judit Sundström.

När programledaren Belinda Olsson frågar Carina Hellström varför folk ockuperar så svarar hon såhär:

– Vi gör detta för att vi här i Norrland anser att vi också har rätt till vård och trygghet precis som alla andra. Det som håller på att hända nu i Sverige är att alla vill centralisera och alla ska flytta till storstäder. Vi känner att det inte ska få gå till på det här viset.

Belinda Olsson frågar Carina Hellström om hon tror att ockupationen kan ändra några beslut.

– Absolut tror jag att vi ska kunna ändra, annars skulle vi inte ockupera. Detta är vår sista lösning och vår folkliga rätt att ockupera. Vi kommer att sitta här tills beslutet rivs upp, jag tror själv att det blir som längst till nästa val.

Ja, det är tydligt vad vi vill här i Ådalen. Vi vill ha den jämlika vård som alla medborgare i detta land ska ha rätt till. Det har visat sig genom historien att vi i Ådalen inte tar vilken skit som helst. Vi är redo att stå upp för våra hjärtefrågor och vi är alltid redo för kamp! Lika vård till alla!

Jack Åkerlund