Hoppa till huvudinnehåll

Protestmöte när Ylva Johansson kommer till Husby – "Försvara strejkrätten!"

När Ylva Johansson kommer för att tala i Husby kommer hon att mötas av protester. Klockan 17.30 på onsdag samlas arbetare utanför Folkets Husby för att låta ministern veta vad de tycker om en inskränkning av strejkrätten.


På onsdag den 17 januari kommer Ylva Johansson till stockholmsförorten Husby. Utanför samlingslokalen Folkets Husby kommer arbetsmarknadsministern att mötas av protester mot regeringens utredning om att begränsa strejkrätten.

Det är den lokala S-föreningen som har bjudit in Ylva Johansson för att prata om arbetsmarknaden.

– Vi kommer att protestera utanför och några kommer att följa med in på mötet för att ställa frågor om utredningen om strejkrätten, säger metallarbetaren Dennis Källerfors från Kommunistiska Partiets stockholmsavdelning.

Han berättar att partiavdelningen tillsammans med Vänsterpartiet Kista och flera fackföreningar varit drivande i att få ihop ett uppbåd som möter Ylva Johansson, som redan flaggat för att regeringen vill inskränka strejkrätten.

– Utredningen är en attack på alla arbetare i Sverige. Det enda sättet vi har att ställa krav är genom hot om konflikt. Har vi inte rätten till konflikt kan vi inte kräva någonting, utan får bara godta vad arbetsgivarna säger.

– Det är viktigt för alla aktiva inom LO-förbunden att markera mot det som så tydligt är en attack på arbetare. Låter vi det här gå igenom så kommer fler och hårdare attacker att komma framöver.

Dennis Källerfors berättar att det bland annat kommer att komma hamnarbetare, städare på pendeltågen och byggnadsarbetare för att protestera.

– Min förhoppning är att samtliga LO-förbund kommer att dyka upp. Frågan är angelägen för alla arbetare i Stockholm. Vi ser gärna alla fackförbund, inklusive Metall som ställer sig bakom en inskränkning av strejkrätten.

– Och inte bara de utan alla organisationer, alla progressiva krafter i Stockholm. Det här är något som påverkar alla, vi behöver en bred rörelse för att försvara strejkrätten.

• Vad vill du rikta för uppmaning till de som läser det här då?
– Kom till Husby! Och även om man inte kan komma så kan man fortfarande protestera, ta upp frågan på fackmötet.

– Alla våra rättigheter och förbättringar på arbetsplatserna måste vi själva ta, vi kan inte bara be om dem. Hotet om strejkvapnet är helt nödvändigt för att kunna få igenom några krav.