Hoppa till huvudinnehåll
Av

Borås stad är ute och cyklar – ”Ett hån mot personalen”

Personal i äldreomsorgen rasar mot att Borås stad köper in eldrivna tandemcyklar för 75 000 kronor styck när undersköterskorna ropar efter mer resurser för att klara verksamheten.


Undersköterskorna i Borås äldreomsorg och hemtjänst kunde på onsdagsmorgonen läsa i lokaltidningen att Borås stad köpt in flera eldrivna tandemcyklar till kommunens äldreboenden. Detta för att de äldre ska komma ut och röra på sig. 


Men enligt personalen är det bortkastade pengar, dels eftersom de boende ofta är alldeles för sjuka för sådana aktiviteter, och dels för att det inte ens finns tid för personalen att utföra det dagliga arbetet på ett tillfredsställande sätt.

– Det här är ett sånt hån mot personalen, säger undersköterskan Sirkka Schröder. Vi ropar högt att vi behöver mer personal för att hinna ge de äldre en bra omvårdnad och så är det detta de lägger pengarna på! Vem av de äldre vill komma ut och cykla under vintern, och när skulle personalen hinna göra detta?

Cyklarna tillverkas av Trident och är av modellen Pegasus. Priset per cykel är cirka 75000 kronor. 
Sirkka Schröder och ett hundratal av hennes besökte i förra veckan vård- och äldrenämndens möte och framförde sina krav på förbättrade arbetsvillkor för sin egen och de äldres skull.

Elcyklarna var bara ännu ett bevis på att det inte bara finns för lite resurser kollegor i äldreomsorgen och hemtjänsten, utan att de dessutom används till sådant som ser bra ut i media, snarare än det som verksamheten behöver.