Hoppa till huvudinnehåll
Av

”Utvecklingen i byggsektorn är oroande”

Som en följd av minskat bostadsbyggande sparkade Skanska i Malmö 42 snickare i år. Samtidigt har man påbörjat KKH-bygget, där en stor del av jobben utförs av polska arbetare, främst betongare men även några snickare.


– Vi motsäger oss nästan alltid utförsäljningar. Men det är tyvärr företaget som bestämmer. Jag tycker utvecklingen är oroveckande, säger Jonas Lyberg betongarbetare på Skanska i Malmö, som sitter med i MB-gruppen och har deltagit i förhandlingarna med företaget inför KKH-bygget.

Inför förhandlingarna med Byggnads har den polska underentreprenören Lambda angivit att deras arbetare är sk 88-procentare, vilket betyder at de saknar utbildningsbevis och enligt avtalet går som ”övriga arbetare”.

– Man har alltså inte ersatt de sparkade snickarna rakt av med polska snickare. KKH-bygget startade dessutom lite innan snickarna sparkades, säger Jonas Lyberg, och fortsätter:

– Men om nu Skanska saknade betongare i Malmö vid uppstarten av KKH-bygget, så hade vi i MB-gruppen föredragit en lösning där man lånar in personal från andra delar av landet. Sverige är ju ett avlångt land, och Skanska är ett stort företag. Det hade inte varit några problem. Vi motsätter oss nästan alltid utförsäljning av jobben.

– Och stämmer det att de polska arbetarna är outbildade, så hade ju jobbet likaväl kunnat utföras av arbetslösa malmöbor. Dock är det ju så, att byggföretagen nästan alltid anger att den utländska arbetskraften är outbildad för att på så sätt kunna betala lägre löner, säger Jonas Lyberg.

Att använda sig av utländsk arbetskraft på byggen blir allt vanligare. I täten går de stora företagen. NCC är kanske de som är värst, men Skanska hakar uppenbart på trenden. Att det handlar om att utnyttja möjligheten till att betala lägre löner råder ingen tvekan.

– Jag tycker utvecklingen är oroväckande, och jag är rädd för att den kommer bestå.

Den utländska arbetskraften jobbar oftast under sämre villkor än byggnadsarbetare som är bosatta i Sverige, det blir en låglönekonkurrens. Jonas Lyberg anser dessutom att det sänder helt fel signaler att ta in arbetskraft från andra länder i dessa tider med hög arbetslöshet.

– Även om företagen påstår sig betala ut löner som är enligt svenska avtal så har facket ingen möjlighet att kontrollera det. Lönerna betalas ju ut i hemlandet, konstaterar Jonas Lyberg.

– Byggnads bör ligga på regeringen att införa ett huvudentreprenöransvar för EU/EES medborgare. Då hade det åtminstone funnits en möjlighet att följa upp löneutbetalningarna.

Proletären Malmö
Fakta

”Utvecklingen i byggsektorn är oroande”