Hoppa till huvudinnehåll
Av

Varningen från Riga

Det talas mycket om ordning och reda på byggena. Vita jobb och bara seriösa aktörer skall finnas på marknaden.


Kommunistiska Partiets byggförening ser ett samband mellan utförsäljningar/nerdragningar och ökat byggfusk och sämre byggkvalité.

Ta exemplet med den rasade varuhustaket i Riga för några veckor sedan. Även om utredningen inte är klar så är vi ganska säker på att det stora byggföretaget i Riga gjort som Skanska, NCC och Peab gör här i Sverige vid stora byggen. Man säljer ut och styckar upp entreprenaden, inte för att höja kvalitén utan för att sänka priset och sprida ut ansvar för arbetsmiljö och slutresultat. Uppslitringen sker så till den milda grad att till slut finns inget ansvar kvar.

I Riga fick över 50 människor sätta livet till. För att ingen längre vill ta ansvar för annat än budget och förtjänster. I turerna kring detta har nu premiärministern avgått. Kanske inte mest för byggraset skull utan på grund av åtstramningspolitiken och anslutningen till euron efter årsskiftet.

Här i Malmö har vi Emporia som tog in en oseriös billig takläggarfirma. När taket var klart fick det rivas upp och göras om för fel lim hade använts. Firman gick i konkurs och arbetet blev miljontals kronor dyrare.

I Skanskas projekt Limhamn sjöstad anlitades en annan, billigare betongelements firma på första etappen. Skanska har projekt här i fem år. Två etapper är gjorda. Detta har lett till förseningar, konkurser och dålig kvalité på stommen.

Skanska har exempel på att egen montering är bättre. Nerdragningarna görs mot bättre vetande.

En fråga alla byggbolag måste ställa sig: Är de byggföretag eller är de spekulanter som skall tjäna pengar på vad som helst? Sker det ingen förändring kommer konstruktionsolyckorna öka i Sverige.
Kommunistiska Partiets byggförening Malmö