Hoppa till huvudinnehåll
Av

Varsel hotar anrika bruk

Glaskapitalisten Torsten Janssons enväldiga beslut att lägga ner de anrika glasbruken i Orrefors och Åfors är inte bara ett hot mot de berörda arbetstillfällena, det är även ett svenskt kulturarv som hotas.


Förra veckan kom beskedet att de anrika glasbruken i Orrefors och Åfors läggs ned. 130 anställda i Smålandskommunerna Nybro och Emmaboda är varslade av Orrefors Kosta Boda AB, som de senaste åren koncentrerat mer och mer till glasbruket i Kosta.

Bolaget öppnar visserligen för att sälja de nedläggningshotade hyttorna, men tänker behålla det världskända varumärket Orrefors inom koncernen. Bolaget skickar samtidigt ut ett tydligt besked till konsumenterna via sina återförsäljare: produktionen av de kända serviserna och andra serier ska fortsätta. Den kapitalistiska logiken är klarare än kristallglas: Orreforsglas ska inte längre tillverkas i Orrefors.

New Wave Group med smilkapitalisten Torsten Jansson i spetsen vill alltså öka vinsten och planerar för att flytta delar av produktionen utomlands. Till så kallat låglöneland?

– Inte nödvändigtvis. Det finns många glasbruk i Europa också, svarar New Wave Groups ekonomichef Lars Jönsson nonchalant när DN ställer frågan.

Så visar sig kapitalismen än en gång oförmögen att garantera jobb, och hela samhällen hotas av det diktatoriska beslutet. 130 varslade i en redan drabbad bygd är ett hårt slag, som riskerar att dra med sig fler varsel och konkurser från mindre företag i båda bruksorterna.

Kalmar län har också genomgått en kraftig avindustrialisering de senaste decennierna, som hotar att fortsätta.

Men frågan om Orrefors och Åfors har ytterligare en dimension, utöver arbetstillfällena. Här handlar det om en hantverkstradition och om levande industrimiljöer med anor från 1700-talet som i privata händer monterats ned bit för bit under en lång tid. Det senaste beskedet är ett i en serie av negativa händelser som tillåtits drabba Glasriket, med det krassa ”ökad lönsamhet” som tillräcklig förklaring.

Det orimliga i att mer eller mindre klämkäcka kapitalister får lov att hantera och missköta ett regionalt kulturarv visas alltså igen. Ingen offentlig planering, ingen demokratisk kontroll, ingen hänsyn – endast vinstmaximering får styra besluten.

Från lokalpolitikens tribuner har den aktuelle Torsten Jansson tidigare beskrivits som bygdens räddare, ord som väl nu får ätas upp med bitter bismak.
Oron är nu stor i de drabbade samhällena och hos de varslade och deras familjer. Och den är befogad. Vi är inte imponerade av statens hantering av Saab, och tror inte på någon stor satsning i Kalmar län från regeringens håll.

Men när kapitalet gång på gång visar att det varken kan garantera jobb eller förvalta kulturarv måste kraven på statliga åtgärder ställas. Om inte fullt övertagande av glasbruk och fortsatt drift i kommunal regi så åtminstone krav på att varumärken och profilprodukter medföljer i en eventuell försäljning av hyttorna.

De etablerade namnen och varorna är en förutsättning för en fortsatt storskalig drift av bruken, alternativet är som bäst två fåmanshyttor med osäker livslängd.

Pär Hallenberg
Fakta

Varsel hotar anrika bruk

Glasriket
  • Glasriket är ett område i Småland som sträcker sig över delar av Kronoberg och Kalmar län. I området har ett hundratal glasbruk haft verksamhet, de första redan under 1700-talet. Idag finns ett tiotal aktiva glasbruk samt ett större antal studiohyttor.
Orrefors Kosta Boda AB
  • Orrefors Kosta Boda AB (OKB) bildades 1990 som en koncern med sju glasbruk. Förutom de tre bruken i bolagsnamnet ingick Johansfors, Sandvik, Sea och Åfors. Redan 1991 stängdes Johansfors glasbruk i Emmaboda kommun.
  • Royal Scandinavia köpte OKB 1997, efter att storvarsel i Orrefors och Boda hotade brukens överlevnad. Men även under de nya ägarna gjordes neddragningar och nedläggningar, bland annat av Boda glasbruk 2003. En av de sista åtgärderna var att stänga Sandviks glasbruk i Hovmantorp, Lessebo kommun.
  • Torsten Janssons New Wave Group köpte bolaget 2005, och varslade omgående nästan sjuttio personer på tjänstemannasidan. Därefter såg det ut att bli en lugnare tillvaro för den hårt drabbade industrin. Kringverksamhet som glashotell och klädesbutik byggdes i Kosta.
  • Men 2007 släcktes ugnen i Sea glasbruk i Kosta, och i samband med att krisen slog till 2008 lades flera varsel. Åren 2008-2009 halverades arbetsstyrkan på bruken till cirka 300 personer. Vintern 2011 kom nästa neddragning, då 115 man varslades.