Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

Wallenbergs Investor gömmer undan miljardvinster

Investmentbolaget Investor har genom skatteplanering och räntesnurror undvikit skatt på flera av dotterbolagens mångmiljardvinster. Skattesmitningen har pågått i flera år, trots försök att skärpa lagen. Finanskapitalisternas skattesmitning är snarare regel än undantag.


Det är SVT som avslöjat att Skatteverket krävt en så kallad upptaxering av flera av Investors bolags miljardvinster. Ett av bolagen är Mölnlycke Health Care som genom skatteplanering och räntesnurror trollat bort nästan 1,1 miljarder i vinst och därmed sluppit skatt.

Nu kräver Skatteverket att bolaget betalar utebliven skatt på 240 miljoner kronor. Men Investor har överklagat beslutet till förvaltningsrätten.

Skatteverkets undersökning visar att Mölnlycke Health Care i princip aldrig betalat bolagsskatt sedan 2007, när de första gången fick kritik för att genom höga räntor på lån inom koncernen dölja vinster. Den gången fick Investor rätt efter en dom i förvaltningsrätten och senare i kammarrätten.

Sedan dess har lagen skärpts två gången, 2009 och 2013. Men skattesmitningen fortsätter.

Genom skatteplanering och räntesnurror internt inom koncernen behöver bolagen inte redovisa vinsterna som vinster, utan som avbetalningar på lån. Lånen tas inom koncernen – eller mellan två närstående bolag – och vinsterna går tillbaks genom skyhöga räntor.

På så sätt kan pengar också flyttas från ett bolag registrerat i Sverige till bolag registrerade i skatteparadis, och där tas ut som vinst.

Enligt Skatteverket har Mölnlycke Health Care lämnat nästan åtta miljarder i ”koncernbidrag” till Investor under en femårs-period. Det är vinster som alltså Investor sluppit betala skatt på.

Mölnlycke Health Care är inte det enda Investor-bolaget som undanhållit enorma vinster från skatt. Enligt SVT har även Husqvarna, börsbolaget Nasdaq, inkassobolaget Lindorff och investmentbolaget Lindif, alla med Investor som huvudägare, nekats avdrag av Skatteverket.

Totalt har bolagen försökt göra ränteavdrag på 2,4 miljarder kronor.

Investor är den ohotat största ägaren inom svensk industri och kontrolleras av finansfamiljen Wallenberg. Enligt en sammanställning i Affärsvärlden 2014 kontrollerar familjen Wallenberg bolag till ett värde av 1400 miljarder kronor, eller runt 40 procent av hela Stockholmsbörsen.

Trots Investorbolagens uppenbara skattesmitningsupplägg är det inte säkert att de tvingas betala den undanhållna skatten. Investor har överklagat till Förvaltningsrätten som måste bevisa att bolagets främsta skäl till skatteplaneringen var att slippa betala skatt i Sverige.

Rättsprocessen beräknas ta flera år och dessförinnan planerar regeringen och Finansdepartementet att skärpa lagstiftningen.

Det återstår att se om en skärpt lagstiftning bara innebär att finansbolagens slipade skatteplanerare låter räntesnurrorna snurra ett par varv till.