Hoppa till huvudinnehåll
Av

41300 namnunderskrifter mot värdlandsavtalet

I helgen överlämnades 41300 namnunderskrifter mot värdlandsavtalet till UD, och 2000 personer samlades till den största anti-Natomanifestaionen någonsin i Sverige.


Den 20 maj överlämnade tio aktivister från Nej till Nato resultatet av den namninsamling organisationen bedrivit. Utrikesdepartementet fick motta 41300 namnteckningar som samlats in runt om i landet.

Staffan Ekbom från Nej till Nato redogjorde för UD:s representanter om det intensiva arbete som Nej till Nato utfört. UD:s Kommunikationschef Anna Björkbom blev också informerad om den opinionsundersökning som SIFO utfört på uppdrag av Nej till Nato.

– Namninsamlingen har varit ett instrument för att förändra en opinion. Vi har gjort en opinionsundersökning som visar att det redan finns en majoritet mot Värdlandsavtalet, säger Staffan Ekbom till Proletären.

Dagen efter överlämnandet träffades Nej till Nato-aktivister från 11 orter i Stockholm för att summera och dra upp riktlinjer för den framtida kampen.

Mötestiden begränsades av att Nej till Nato anordnade en manifestation på Segels Torg i Stockholm dit mötesdeltagarna begav sig. Manifestationen blev den största mot Nato som någonsin anordnats i Sverige. Arrangörerna uppskattar antalet deltagare till 2000.

Talare var Thage G Pettersson (S), Maj Britt Theorin (S), Stig Henriksson (V), Elin Morén (Ung Vänster) och Stefan Lindgren. Mario Sousa och Sven Wollter från Kommunistiska Partiet höll slagkraftiga och roliga tal. Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson sände en hälsning till manifestationen.

Göran Wahlén