Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesredaktör

Hultqvist offrar svenskt kärnvapenmotstånd för Natosamarbete

Krigsminister Hultqvist bekänner färg i kärnvapenfrågan. När USA varnar Sverige för att skriva under FN:s konvention om kärnvapenförbud försäkrar Hultqvist att inget ska få äventyra Sveriges militära samarbete med USA och Nato.


I juli röstade Sverige tillsammans med 121 andra länder i världen för en FN-konvention om att förbjuda kärnvapen. Men efter påtryckningar från USA slår Peter Hultqvist fast att han kommer att motverka att konventionen ratificeras.

”Jag vill vara mycket bestämd och tydlig på den punkten att inget får ske som i någon mening rubbar våra försvars- och säkerhetspolitiska samarbeten”, säger Hultqvist till Ekot.

Hultqvists svar går stick i stäv med vad utrikesminister Margot Wallström skrev i en debattartikel i Svenska Dagbladet så sent som den 25 augusti. ”Att Sverige gav sitt stöd till konventionen vid omröstningen är helt i linje med vår nedrustningspolitik som del av en bredare säkerhetspolitik”, hette det då.

Vidare skrev Wallström att ”vår första analys visar att våra bi- och multilaterala försvarssamarbeten, inklusive partnerskapet med Nato samt samarbete med USA, Frankrike och Storbritannien kan fortsätta”.

Men samarbetet med USA är inte det minsta förenligt med att skriva under FN:s konvention om kärnvapenförbud. Det har USA:s försvarsminister James ”Mad Dog” Mattis gjort klart för Peter Hultqvist i ett hemligstämplat brev, avslöjar SvD.

Att Sverige inte kan verka för kärnvapenförbud samtidigt som man knyter sin försvarspolitik till kärnvapenalliansen Nato är något som de borgerliga partiernas representanter, till skillnad från Wallström, öppet erkänner.

”USA skulle inte kunna försvara Sverige längre om vi skriver under konventionen, och inte vara med på Auroraövningen till exempel”, säger Kristdemokraternas försvarstalesman Mikael Oscarsson till SvD.

Referensen till krigsövningen Aurora 17 är avslöjande. I debatten om värdlandsavtalet med Nato sa förespråkarna att det var ren skrämselpropaganda att kärnvapen skulle kunna placeras på svensk mark i och med avtalet. Men krigsalliansen Nato bygger ytterst på kärnvapen och USA har som policy att aldrig avslöja om deras krigsmaskiner är kärnvapenbestyckade.

När Natos ledare USA nu kommer med mer än 1400 man för att öva krig i Sverige är det omöjligt att veta om de har kärnvapen med sig eller inte.

Dagens Nyheters ytterst försvarsvänlige
reporter Mikael Holmström talar också klarspråk när han skriver om FN-konventionen och Aurora att ”samtidigt med FN-ceremonin genomförs i september Aurora, den största svenska militärövningen på 23 år. I övningen deltar kärnvapenmakterna USA och Frankrike, men konventionen kan göra ländernas deltagande i svenska övningar omöjligt”.

Så mycket för pratet om att det bara var skrämselpropaganda från fredsrörelsen att tala om kärnvapen i samband med värdlandsavtalet och Auroraövningen alltså. Så fort USA skärper tonen mot Sverige är den samlade svenska borgerligheten och USA-lakejen Hultqvist redo att försvara Natos kärnvapen.

Den 16 september samlas fredsrörelsen i Göteborg för att demonstrera mot Aurora under parollerna: Nato ut ur Sverige! Riv upp värdlandsavtalet! Inga kärnvapen på svensk mark!