Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesredaktör

Sverige dras in i StratCom – ska jaga ryska bikinitroll

Försvarsminister Peter Hultqvist vill att Sverige ska gå med i det Rigabaserade propagandacentret StratCom. Ett gäng propagandister och foliehattar, som bland annat menar att Putin kontrollerar svenska nazister, ska hjälpa Sverige stå emot rysk desinformation.


Första gången försvarsminister Hultqvist aviserade att Sverige borde gå med i det Nato-anknutna centret mot psykologisk krigföring StratCom var för ett halvår sedan, måndag 26 oktober 2015. Så sent som dagen innan, på söndagen, hade Tony Blair i en uppmärksammad CNN-intervju erkänt och bett om ursäkt för att underrättelserna som låg bakom den olagliga invasionen av Irak var felaktiga. Det fanns aldrig några massförstörelsevapen.

Trots den dagsfärska påminnelsen om hur USA:s väloljade propagandamaskin banade väg för slaktandet av hundratusentals irakier och den totala förstörelsen av ett land, så är det inte USA:s och Natos desinformationskampanjer och propagandakrigföring som Hultqvist tycker att svenskarna behöver vara på sin vakt emot, utan Rysslands. Propagandan som ska motas i grind kommer i Hultqvists värld alltid från öster.

Och till sin hjälp vill Hultqvist gärna ta några av dem som låg bakom USA:s och Storbritanniens propagandalögner inför Irakkriget.

Den som slår upp en svensk dagstidning,
lyssnar på svensk radio eller ser på svenska tv-nyheter kan med rätta ställa sig frågande till om svenska folket verkligen är utsatt för och behöver skydd mot rysk desinformation. Men så är det, enligt Hultqvist och hans foliehattvänner och propagandister i StratCom.

Vad är då detta StratCom? Nato StratCom COE bildades för två och ett halvt år sedan, i januari 2014. StratCom COE är en akronym för det högtidligt klingande, men vad gäller förträffligheten löjligt missvisande, Strategic Communications Centre of Excellence.

Högkvarteret ligger i Riga, och förutom Lettland är Estland, Litauen, Polen, Tyskland, Italien och Storbritannien medlemmar. Chef för StratCom är Janis Sarts, en herre som får den koleriske utbåtsjägaren Göran Frisk att framstå som närmast nyanserad i sin världsbild.

Sarts hämtades till StratCom från sin statssekreterarpost på det lettiska försvarsministeriet och har tidigare varit speciell rådgivare i Georgien med inriktning på landets Natointegration.

Janis Sarts, som naturligtvis förespråkar att Sverige ska gå med i Nato, menar bland annat att Ryssland aktivt försöker avsätta Tysklands förbundskansler Angela Merkel genom ”hybridkrigföring”.

En annan av Sarts teorier, som han fått torgföra i Dagens Nyheter (151027), är att nazisterna i Svenska Motståndsrörelsen skulle vara styrda från Kreml.

I Janis Sarts och Peter Hultqvists värld behöver Sverige skyddas mot ett ständigt pågående informationskrig från Ryssland. Omfattningen av detta krig understryks i en smått fantastisk StratCom-rapport.

Under sju sommardagar 2014 studerade StratComs analytiker kommentarerna på de tre största lettiska nyhetssajterna och fann att hela 1,45 procent av dem kunde vara från ryska ”hybridtroll”. (För den som inte är bekant med begreppet så är epitetet troll i internetsammanhang synonymt med provokatör.) StratCom misstänker i samma rapport att en del av de här ”hybridtrollen” är vad de kallar för ”bikinitroll”: användare med profilbild på en ung vacker tjej, som mjukt och lent uppmanar sina ”måltavlor” att omvärdera sina åsikter.

Proletärens läsare uppmanas härmed att vara på sin vakt om ryska tjejer vill diskutera rysk försvarspolitik – på ryska då – på internet. Det kan vara betalda Putinagenter. Tack, StratCom, för att ni håller oss alerta.

StratCom håller sig också med en egen kvasiakademisk tidsskrift. Chefredaktör för den är Steve Tatham, som var talesman för den brittiska flottan i upptakten till Irakkriget.

Tatham planerade och koordinerade tillsammans med sina amerikanska kollegor mediekampanjen som ledde fram till och ackompanjerade invasionen. Han har senare skrivit en bok (Losing Arab Hearts and Minds) om hur arabisk media demoniserades av USA:s militär och stämplades som partisk och antivästlig.

Det vill säga exakt som rysk media beskrivs idag.

Stefan Löfven har tillsammans med övriga nordiska statsöverhuvuden tillbringat helgen i Vita huset. I ett gemensamt uttalande med Obama heter det att de församlade oroar sig över ”Rysslands växande aggressiva militära närvaro i Östersjön”.

Att Ryssland ligger aningen närmare Östersjön än USA gör, och att Rysslands militära förstärkningar är ett svar på USA:s och Natos ständigt ökande militära närvaro i området, säger Stefan Löfven inget om.

Sverige är en så genomlojal förmedlare av USA:s och Natos propaganda att SVT inte ens vågat visa den franska dokumentären Ukraina – revolutionens mörka sida som planerat.

Filmen, som belyser de högerextrema grupperna i landet och dess inblandning i den väststödda kuppen och massakern i Odessa, skulle – efter att redan ha skjutits upp en gång – visats i Dokument utifrån söndag 1 maj men sköts upp för andra gången. Nu ska en reviderad version till slut visas i SVT2 på måndag 23 maj 22.15, i vilken Dokument utifrån-redaktionen ändrat delar av speakerrösten.

Vad som visades på 1 maj-kvällen istället för den "kontroversiella" Ukrainadokumentären? Första delen av en fyra timmar lång hyllningsdokumentär med namnet Åtta år med Obama.

Nog skulle det vara alldeles utmärkt om svensk media och svenska politiker förhöll sig mer kritiska till krigspropaganda och desinformationskampanjer så vi slapp ta del av dem. Men att ta ytterligare ett stort steg mot Natomedlemskap genom att ansluta Sverige till Natos propagandacentral StratCom är precis raka motsatsen.

Vänsterpartiets Stig Henriksson har ställt en interpellationsfråga om StratCom i riksdagen. Frågan om när vi kan vänta oss ett förslag om att formellt gå med i StratCom föregås av några mycket viktiga påminnelser som Åsa Linderborg tidigare lyft i Aftonbladet (151028). Inte bara om lögnerna inför USA:s invasion av Irak 2003, utan också om bluffarna som legitimerade Gulfkriget 1991 och förstörelsen av Libyen 2011.

Att Iraks armé skulle ha gått in i ett sjukhus i Kuwait och dödat barn i kuvöser stämde lika illa som att en libysk psykolog skulle ha fått otroliga 69.000 enkätsvar, i ett Libyen i totalt kaos, som bevisade att libyska regeringstrupper begick massvåldtäkter.

Interpellationsfrågan är ställd till Peter Hultqvist men kommer att besvaras av inrikesminister Anders Ygeman efter den här tidningens pressläggning på tisdagseftermiddagen.