Hoppa till huvudinnehåll
Av

”Nu krävs det engagemang”

Den senaste tidens förskräckande många nyheter från Malmö om våld, kriminalitet och mord märks i stämningarna i staden.


Den senaste tidens förskräckande många nyheter från Malmö om våld, kriminalitet och mord märks i stämningarna i staden.

Det i skrivande stund senaste mordet den 3 januari – en 48-årig tvåbarnsfar sköts till döds vid lunchtid på Kantatgatan i Lindängen – skakade verkligen om och gav extra stora rubriker.

En manifestation mot våld och kriminalitet hölls på Gustav Adolfs torg.

Linda och Tony Bengtsson, som bor på gatan där mordet inträffade, ville göra mer och kallade ”alla goda krafter” i Lind-ängen till en ny lokal manifestation vid mordplatsen på fredagskvällen den 20 januari.

Linda Bengtsson är undersköterska och Tony Bengtsson är pappaledig chaufför och tidigare fotbollstränare. De har fyra barn mellan tre månader och tretton år.

Några hundra lindängebor i alla åldrar och nationaliteter kom till manifestationen och visade sitt engagemang. All massmedia med tv, radio och tidningar uppmärksammade engagemanget.

Nu är frågan vad som kan komma ut av detta. Proletären får en pratstund med Tony Bengtsson hemma i köket om hur han ser på utvecklingen framåt.

• Varför ordnade du och Linda denna manifestation mot våld, droger och kriminalitet?
– Vi kan inte stänga in oss och vara rädda. Nu får det vara nog med allt destruktivt i området. Droger och droghandel är en stor bov i sammanhanget och drar med sig rån, våld och vapen, säger Tony Bengtsson.

– Folk sitter hemma och drar sig för att gå ut. Det är inte bara mord, våld och bilbränder. Både unga och äldre blir rånade på mobiler och pengar. En som satte sig till motvärn sköts i benet. Drogerna går allt längre ner i åldrarna och fritidsgården är inte öppen för dem som slutat grundskolan.

– Jag får först säga att jag politiskt är – eller har varit – ganska blå, säger Tony Bengtsson, men jag har aldrig engagerat mig partipolitiskt. Jag vill ju göra något positivt för området och ungdomarna och då behövs samarbete och engagemang från alla goda krafter. För att gå med i ett parti måste jag lära mig mycket mer för att kunna ta ställning. Den senaste tiden har alla partier uppvaktat mig och lockat och försökt få med mig som medlem. Det har varit lärorikt och jag har väl blivit lite mindre blå. Men som sagt, jag måste lära mig mycket mer.

Tony Bengtsson är mycket kritisk till att det saknas ungdomslokaler och organiserade aktiviteter.

– För att inte tala om att skolresultaten blir sämre och sämre för varje år, säger Tony. Hälften blir inte behöriga till gymnasiet. En del av de obehöriga börjar på individuella programmet men allt fler blir rena ”drop outs”. Varför sätter politikerna så blygsamma mål som tex att 50 procent behöriga till gymnasiet ska höjas till 60 procent? Varför inte till 100 procent? Är inte ungdomarna värda mer? Varför kan inte politikerna i Malmö samarbeta och satsa resurserna på skola och vettiga aktiviteter?

• Hur ser du då på att det genom borgarnas skattepolitik har skett en stor omfördelning från det offentliga till de redan rika?
– Detta är faktiskt nya frågor för mig och jag inser att jag måste lära mig mycket mer om politik och vad politikerna måste göra för att bromsa utförsbacken mot mer kriminalitet och grovt våld. Och jag ska ta och läsa din tidning Proletären och se vad ni kommunister vill.

Ragnar Danielsson