Regeringen fäller Apoteket

Regeringen sparkar styrelsen i statligt ägda Apoteket AB och stoppar företagets planer på att öppna fullvärdiga apotek i ICA:s butiker.
Publicerad 23 september 2009 kl 11.18

Turerna kring privatiseringen av apoteksverksamheten liknar alltmer en tv-såpa. Ibland överträffar verkligheten dikten. Som i det aktuella spektaklet kring Apoteket AB där högerregeringens nyliberala fundamentalism slår knut på sig själv så att kapitalistiska affärsmetoder bara får användas av nya aktörer, inte av de statligt ägda resterna av det slaktade Apoteksbolaget.

Först som sist ska sägas att Kommunisterna är bestämda motståndare till privatiseringen av apoteksväsendet. Det som nu sker sätter punkt för en 40 år lång historisk parentes av samhälleligt ägande och styrning av distributionen av läkemedel till folket.
Sorgligt att säga, men socialdemokraterna som förstatligade apoteken 1969 accepterar privatiseringen 2009.

Ur folkhälsoperspektiv talar all erfarenhet för att statliga apotek bäst motsvarar såväl folkets behov av tillgänglighet till medicin i stad och i glesbygd som samhällets intresse av att kunna kontrollera och begränsa användningen av läkemedel. Det senare är viktigt av flera skäl, som att potenta läkemedel inte får hamna hos fel personer och att mediciner är kraftigt statligt subventionerade. Men också därför att profit på läkemedelsförsäljning kommer att trissa upp priserna. Se på den privatiserade el-marknaden.

Folkhälsa
Men vad betyder folkhälsa för fundamentalistiska nyliberaler? Skvatt intet och därför pågår just nu försäljningen av 65 procent av landets 946 öppenvårdsapotek.

330 apotek behålls i statliga Apoteket AB:s regi. Övriga 616 realiseras alltså av staten som för ändamålet skapat ett nytt bolag OAB, Apoteket Omstrukturering AB. OAB bjuder ut 150 apotek till småkapitalister, huvudsakligen tidigare apoteksanställda, medan resterande 466 apotek säljs ut i olika grupper till större kapitalister.

Mest intressant är två stora poster som väntas locka utländska monopolbolag i apoteksbranschen.
Främsta spekulanter på stora partier apotek är Kronans droghandel, som ägs av finska monopolkoncernen Orkla samt Boots, en brittisk monopolkoncern inom apoteks- och parfymbranschen.

Till saken hör att dessa bolag börjat ett organiserat samarbete med stora svenska detaljhandelsbolag. Så planerar Kronan/Orkla att öppna apotek i samarbete med Coop och Boots planerar samarbete med Åhléns.

Vet då att just dessa svenska detaljhandelsjättar tillsammans med ICA sedan ett drygt decennium har varit pådrivande för att bryta apoteksmonopolet. Av en enda orsak, de sköna miljarder i ökad omsättning och vinst som vankas för aktieägarna.

Alltså sökte också ICA, som har 50 procent av den svenska dagligvaruhandeln, en samarbetspartner och fann det styckade och fortsatt statligt ägda Apoteket AB.

Riskkapitalist
Apotekets styrelse, tillsatt av staten, leds sedan 2006 av ordförande Per Båtelsson. Denne Båtelsson har en lång erfarenhet som riskkapitalist i statens tjänst.

Redan på 1990-talet var han vd för och byggde upp Bure Hälsa och sjukvård med statliga pensionsfonder som storägare. Vid sekelskiftet omvandlades Investmentbolaget Bure till riskkapitalbolaget Bure Equility.

Samtidigt bytte, med dåvarande socialminister Lars Engqvists (S) goda minne, sjukvårdsdelen av Bure namn till Capio och blev under Per Båtelssons ledning en av de största privata aktörerna på den nyöppnade svenska vårdmarknaden. Båtelsson har numera lämnat rodret för Bure men uppdraget som styrelseordförande för Apoteket AB passar som hand i handske för kapitalisten Båtelsson.

Här kan han ännu en gång styra statlig verksamhet ut på kapitalismens oceaner av oändliga profiter. Därav det påbörjade samarbetet med marknadsledande ICA.

Bara det att vår nuvarande regering, här företrädd av socialminster Göran Hägglund, beslutat att resterna av statliga Apoteket AB minsann inte ska få roffa åt sig läkemedelsprofiter på samma villkor som rent privata aktörer. Alltså gav Hägglund i veckan som gick det nystartade Apoteket Omstrukturering AB, OAB, order att strypa Apoteket AB:s möjligheter att bygga upp ny verksamhet med ICA.

Ägardirektiv
Detta gjordes i ett så kallat ägardirektiv från OAB som innebär att Apoteket AB inte får expandera sin verksamhet genom “förvärv, nyetableringar eller samverkan”.

Ändå gick styrelsen för Apoteket AB vidare med sina planer tillsammans med ICA. “Vi förstod hur bra ett samarbete med ICA kan vara”, säger Per Båtelsson till Dagens Industri, och förklarar att styrelsen tolkat direktivet så att det var möjligt att starta verksamhet med ICA från 1 januari 2010.

Men detta stoppades genom ett nytt ägardirektiv i fredags. En enig styrelse för Apoteket AB beslutade på fredag kväll att inte acceptera direktivet. I måndags avsattes Per Båtelsson och övriga styrelsemedlemmar i Apoteket AB sedan OAB:s styrelse konsulterat regeringen.

Sens moral. Försök inte att driva statlig verksamhet enligt kapitalistiska principer. Åtminstone inte så länge maximal profit riskeras för utländska monopolbolag.

LARS ROTHELIUS
Proletären nr 39, 2009

Dela artikeln

Proletären behöver ditt stöd!

Vi har inga rika annonsörer. Vi får inget mediestöd. Däremot har vi våra läsare som inser vikten av en tidning som tydligt tar ställning. För välfärd, fred och socialism, mot högerpolitik och imperialism. Vi skildrar verkligheten och vi vill ge röst åt dem som sällan får höras i andra medier.

Så här kan du stödja oss: