Hoppa till huvudinnehåll
Av

RKU i Visby i kampanj för rätten till meningsfull fritid



Bingebyområdet i norra Visby har haft rykte om sig att vara ett lugnt område, där framförallt barnfamiljer och pensionärer bor. Men de senaste veckorna har det goda ryktet kommit på skam.

De lokala tidningarna har rapporterat om ungdomsgäng som trakasserat boende i området. Misshandel, stölder, hot och skadegörelse har varit ingredienser där en butiksägare har fått ta emot hot och värjt sig mot snatterier. Bränder har anlagts i trapphus och en äldre kvinna blivit misshandlad när hon rastade hunden. Boende i området träder fram anonymt och vittnar om en otrygg och osäker miljö.  

Varför oroligheter uppstått i just Bingeby kan man bara spekulera i. Men att det är mer än bara ”ungdomsbus” som måste åtgärdas är ett faktum. Men hur ska man gå tillväga? För moderate ordföranden i social- och om-sorgsnämnden, Gustaf Hoffstedt, är saken klar. På klassiskt överklassmanér ropar han på mer polis och hårdare straff. Enligt Hoffstedt är de som är skyldiga till brottsligheten i Bingeby i de flesta fall över arton år och bör omhändertas av polis. Var Hoff-stedt fått sin information ifrån är okänt. Enligt polisen finns hittills bara en namngiven misstänkt för trakasserier, en sjuttonåring.

Sociala problem
Men oavsett vilket är det anmärkningsvärt att en politiker, moderat eller inte, som har sociala frågor som ansvarsområde inte har en djupare förståelse för sociala problem än att ropa på straff och hårdare tag. Visst, vi kan ge Hoffstedt rätt såtillvida att de närpoliser som tidigare varit stationerade i såväl Bingeby som andra ytterområden i Visby haft en viktig roll att fylla. Dessa har i samarbete med skolor och fritidsgårdar arbetat förebyggande mot ungdomsbrottslighet och varit omtyckta och populära bland boende i området, unga såväl som gamla.

Men i kontrast till högerns rop på polis som svar på ungdoms-problem är vårt alternativ att satsa på fritidsgårdar, kulturaktiviteter och idrottsklubbar, och möjlighet för ungdomar att träffa vuxna som bryr sig och som de kan prata med. Precis som RKU skriver i senaste numret av Rebell. Särskilt det sistnämnda, vuxna förebilder, borde vara något för socialnämnden och Gustaf Hoffstedt att ägna sig åt. Kanske i form av fältarbetande fritidsledare som alternativ till de närpolistjänster som dragits in?

Allkulturhus
I övrigt ger vi vårt fulla stöd till Gotlands Kommuns ungdoms-chef Arne Grau-Amner som kämpar för ett allkulturhus för Visbys ungdomar som är tänkt ska rymma allt från replokaler till klätterväggar. Hur ett sådant kulturhus skall finansieras är dock oklart. Det talas bland annat om att söka pengar från Allmänna arvsfonden.

Vi har dock ytterligare ett förslag till finansiering. Avsätt en ansenlig summa av de vinster som nybyggda kongresshallen Wisby Strand drar in till kommunen. I Visby hamn fanns nämligen just ett allkulturhus i gamla Ica-lagret som revs för att bereda plats för skrytbygget Wisby Strand. Ett rimligt krav är att Visbys ungdomar kompenseras för detta genom ett nytt kulturhus finansierat av intäkterna från kongresshallen.

WICTOR JOHANSSON
Proletären 16, 2008


”Många positiva reaktioner"

I samband med skriverierna om oroligheterna i Bingebyområdet har graffitimålning använts som exempel på skadegörelse. Grafittimålaren Jonatan Carlsson som tillsammans med Robin Hollingworth deltog på RKU:s torgmöte i helgen vänder sig mot bilden av grafitti som skadegörelse.

– Det finns alltid målare som söker kicken att bryta mot lagen. Men ofta drar folk allt klotter över en kam och kallar det graffiti. Jag har inget intresse av att måla olagligt, men finns det ingen laglig vägg har man inget val.

I Visby har kommunen ställt en laglig graffitivägg till förfogande på en övergiven golfbana en bit utanför stan. Tidigare var det oklart vem som ansvarat för väggen men nu har det bestämts att ungdomens hus Fenix ska ansvara för väggen i samarbete med graffitimålarna.

– Vi är glada över att ha en vägg, förklarar Jonatan Carlsson, men det är en nackdel att den ligger så avlägset. Det har varit mycket skadegörelse, och det är vi som får skulden. Dessutom är området nedgånget. Vi vill föra en dialog med kommunen om att få hjälp med sanering av klotter runt om gamla golfbanan och få dit en container så vi kan hålla snyggt, men vi har inte vetat vem vi ska vända oss till. Förhoppningsvis blir det bättre nu när Fenix ska ansvara för väggen.

Ytterligare en nackdel med att väggen ligger så avlägset är att ingen förutom målarna själva ser grafittin.

– Om folk såg vad vi målade och såg hur det går till kanske uppfattningen att graffiti är samma sak som vilket klotter som helst skulle minska, tror Jonatan Carlsson.

En uppfattning som verkade besannas i helgen när Jonatan Carlsson och Robin Hollingworth målade graffiti mitt på Östercentrum i Visby på den provisoriska grafittivägg RKU satt upp. Många nyfikna stannade till och lät sig imponeras av de båda målarnas hantverksskicklighet.

– Ett jättebra initiativ av RKU. Det har varit många nyfikna som stannat och tittat, och alla som pratat med oss har varit positiva och gett oss beröm, avslutar Jonatan Carlsson.


Appellmöte mot nedskärningar i ungas fritidsmöjligheter
Revolutionär Kommunistisk Ungdom slog två flugor i en smäll när man både presenterade det nya numret av Rebell och uppmärksammade den senaste tidens händelser i Bingebyområdet på lördagens torgmöte i Visby på temat ”bra fritid åt alla”.

Förutom sedvanligt tal och tidningsförsäljning hade man bjudit in två av stadens graffitimålare. Ett lyckat koncept. Flera förbipasserande än vanligt uppmärksammade mötet.

August Eliasson från RKU visade i sitt tal på sambanden mellan nedskärningar i ungdomars fritidsmöjligheter och ökad ungdomsbrottslighet. I det lokala exemplet Bingeby påpekade han att den senaste tidens oroligheter inte bara beror på att närpolisen försvunnit utan att det också hör ihop med möjligheten till en meningsfull fritid, vilket också är temat i senaste numret av Rebell. Fritidsgården i området har öppet tre dagar i veckan och riktar sig främst till mellanstadie- och högstadieelever. De som är äldre är hänvisade till en ungdomsgård i andra änden av stan!

I längden är det det kapitalistiska systemet som bär skulden till ökat utanförskap bland ungdomen. Ett samhälle med vinstintresse som enda drivkraft kan aldrig garantera arbetarklassens välfärd och ungdomars fritid var budskapet. Därför måste vi sluta oss samman och organiserat kämpa för bättre villkor. Följaktligen avslutade August Eliasson sitt tal med att uppmana alla som fått nog av dagens samhälle att gå med i RKU och kämpa för ett bättre alternativ, det socialistiska.

RKU:s alternativ är en viktig motkraft till ropen på mer polis och hårdare straff som öns moderatpolitiker får fritt utrymme att sprida i lokalpressen. Tyvärr var ungkommunisternas möte inte av lika medialt intresse eftersom ingen av de båda lokaltidningarna behagade infinna sig, trots påstötningar. Vilket är synd. Ungkommunisternas alternativ förtjänar större spridning än till dem som passerade Östercentrum i lördags.