Hoppa till huvudinnehåll
Av

Sextrakasserier i städbranschen

Sexuella trakasserier är vanligt inom den svarta delen av städbranschen. Trots frikostiga skatteavdrag för hushållsnära tjänster frodas den informella sektorn.Anna Gavanas är forskare på Institutet för framtidsstudier. Hon håller på att undersöka hushållsnära tjänster och den informella ekonomin. En del av hennes arbete består i att intervjua de som arbetar svart som städare.

Det som kallas för hushållsnära tjänster är en expanderande bransch, både i Sverige och internationellt. Efterfrågan ökar när den offentliga sektorn krymper och säljs ut. Regeringens skatteavdrag för rengörning, underhåll och tvätt – RUT, eldar på ytterligare.
Men bara för att hushållsnära tjänster görs vita och infogas i ett legalt och formellt mönster försvinner inte de svarta städjobben. Tvärtom lever den informella och formella sektorn i symbios med varandra. Den ena göder den andra och tvärtom.

När Anna Gavanas gav sig in i djungeln av entreprenörer, underleverantörer och sociala nätverk fann hon hur vanligt det är att städarna utsätts för sexuella inviter och trakasserier.  Det är inte ovanligt att kunderna både kräver och förväntar sig sex av städarna.

– Det finns en fortsatt stark efterfrågan bland städkunder efter svart arbetskraft och dessutom ofta krav på att sexuella tjänster ingår, säger Anna Gavanas. Många vittnar om att de blivit av med uppdraget att städa eller ännu värre, inte fått betalt för utfört arbete när de inte också ställt upp på sexuella tjänster.

I en tidigare undersökning från 2006, innan RUT infördes, noterar Anna Gavanas att det framför allt är hushåll där båda parter är höginkomsttagare som efterfrågar hushållsnära tjänster. Det handlar om näringslivstoppar, professorer och jurister som bor på Lidingö eller Djursholm.

I rapporten ”Det andra Stockholm” från Arbetarrörelsens tankesmedja uppskattas 2000 av Stockholms omkring 12000 städare vara papperslösa. Andelen städare med invandrarbakgrund är 80 procent.

– Jag har svårt att tänka mig att någon annan yrkesgrupp skulle få denna typ av förslag, fortsätter Anna Gavanas. Sexuella trakasserier ingår i ett större mönster där kunder, mellanhänder och arbetare ingår i maktrelationer. Efterfrågan bestäms av både kön och etnisk bakgrund. 

Det är framför allt kvinnor som drabbas eftersom det är just dessa som är hushålls- tjänstarbetare. Anna Gavanas refererar till kvinnor som dagligen får förfrågan om sextjänster. Det är inte utan anledning som hushållsarbetarnas annonser på Internet ofta avslutas med orden ”endast seriösa svar”.

– En kvinnlig städerska möttes av en kund iklädd badrock, berättar Anna Gavanas. När hon skulle börja städa stod kunden plötsligt naken och spelade porrfilm på teveskärmar i varje rum i lägenheten.

De papperslösa arbetarna i den informella sektorn saknar ofta rättigheter och resurser för att tillvarata sina intressen i det svenska samhället. Om de inte till fullo behärskar det svenska språket kan de utsättas för hänsynslös utpressning.

– Språket är en maktresurs som påverkar förhållandet mellan kunden och arbetaren, avslutar Anna Gavanas. Ofta är det tvåspråkiga mellanhänder som förmedlar kontakterna. De plockar ut procent på lönesumman.

När Anna Gavanas är klar med sin undersökning senare i höst kommer den att publiceras i sin helhet.

Johan Wiman
Proletären nr 41, 2010