Hoppa till huvudinnehåll
Av

USA ut ur Norrbotten!

”Stora ytor. Gränslösa möjligheter.” Så marknadsförs området utanför byn Vidsel väster om Luleå, där USA vilken sekund som helst kommer att fälla sina övningsbomber. Men motståndet mot att USA tillåts öva krig i Norrbotten är starkt.



Robotförsöksplats Norrland, RFN, utanför Vidsel är ett unikt område, med fullt utrustade flygbaser, högteknologisk utrustning och en landningsbana på 2300 meter. Det är den perfekta platsen för att öva bombkrig, robotattacker och elektronisk krigföring.

Byn Vidsel är belägen drygt tio mil väster om Luleå. Orten har en egen slogan: ”Norrbottens närmaste by”. Det syftar på den relativa närheten till Piteå, Luleå, Arvidsjaur, Jokkmokk och Boden.

I Vidsel finns runt 500 hushåll. På den officiella hemsidan vidsel.nu kan man läsa att det finns en pizzeria på torget i ”ljusa och trevliga lokaler”, att det finns en frisersalong och att byns enda affär är Ica-raketen. Dessutom poängterar man att det har dragits bredband via fiberkabel hit.

Vidsel verkar med andra ord vara en ganska vanlig svensk liten ort.

Men något gör Vidsel annorlunda. På torget mitt i centrum står en udda staty. Ur blomsterarrangemanget sträcker sig en blänkande robot mot himlen. Det är Saab som har skänkt statyn av jaktroboten Rb 340.

Vidsel kallas också för Robotbyn. Orsaken är enkel. Det går inte att prata om Vidsel utan att beröra provskjutfältet strax utanför byn. Övningsområdet är 5.000 kvadratkilometer, det vill säga lika stort som Halland.

Här har svensk och utländsk militärmakt övat krig sedan slutet av 1950-talet. Förr tog sig de utländska militärerna hit i civila kläder för att undvika kritik. Det var mer ”hysch hysch” då, förklarar anställda på Totalförsvarets Forskningsinstitut.

Nu pågår det svenska samarbetet med främmande militärmakter helt öppet, och Försvarets Materielverk jagar utländska kunder för att stärka ekonomin. Därför gläds de åt att USA nu befinner sig på plats.

– Det här är precis det vi vill, att utländska försvarsmakter vill hyra in sig i Vidsel, säger Ulf Lindström på Försvarets Materielverk till Norrbottenskuriren.

Precis som marknadsföringen säger verkar möjligheterna till krigslekar vara oändliga för militärmakter som vill komma till Vidsel. Vill kunden skjuta ner ett flygplan går det att fixa. Vill de skjuta sönder en bro så byggs det en bro som kan skjutas ner. ”Ordet ’nej’ finns inte i vår vokabulär”, står det svart på vitt i reklambroschyren som riktas till utländska kunder.

För tillfället är US Air Forces in Europe, USAFE, kunden som RFN i Vidsel gör allt för att tillfredställa.

Det var för en dryg vecka sedan som 250 amerikanska militärer anlände till Norrbotten. De ska bland annat öva på att bli mer effektiva och målsäkra när de fäller bomber. Vad det innebär för afghaner, irakier, pakistanier och andra som blir måltavlor för USA:s kommande attacker kan vi bara spekulera om.

USAFE bildades under kalla kriget och bestod då av 450.000 militärer och 17.000 flygplan. Sedan Sovjetunionens kollaps har resurserna till USAFE minskats och idag har organisationen runt 39.000 anställda och 220 flygplan. Det kan jämföras med att den svenska försvarsmakten, som är en av Sveriges största myndigheter, har runt 20.000 anställda.

USAFE:s mörka verksamhet upphörde inte med kalla kriget. USAFE deltog i Gulfkriget och under Natos bombningar av Kosovo. Dessutom har organisationen varit inblandad i flera militära operationer i Afrika.

Idag har USAFE återigen fått större betydelse, som en av USA:s frontstyrkor i ”kriget mot terrorismen”. 24 av militärorganisationens flygplan och 2400 militärer deltog i invasionen av Irak, där de själva hävdar att de spelade en avgörande roll.

USAFE är också involverad i ockupationen av Afghanistan, och de är aktiva i olika operationer i forna östblocket.

Det är alltså denna militära styrka, som direkt upprätthåller USA-imperialismens intressen över hela världen, som Sverige nu upplåter mark och anläggningar åt. USA:s krigsövningar i Vidsel har stöd i ett regeringsbeslut från april i år.

Beslutet fattades utan större uppmärksamhet, och moderater som riksdagsledamoten Krister Hammarbergh fick i princip stå oemotsagd när han lovordade USA:s vilja att bomböva i Norrbotten.

– Det här är precis det som länets kommuner och länsstyrelsen kämpat för: att utländska försvarsmakter ska hyra in sig på basen i Vidsel. Och att USA är intresserat är ett gott betyg eftersom landet har mycket bra anläggningar. Det betyder att man tycker att Vidsel kan erbjuda dem något extra, sade han i slutet av februari till Norrbottenskuriren.

Det är inte heller nog med att USA ska testa nya robotar och bombtekniker på svensk mark. Svenska militärer ska dessutom öva tillsammans med de amerikanska soldaterna. Detta blir första gången någonsin som svensk militär övar enbart med USA.

Enligt regeringens beslut syftar övningen till att ”öka förmågan att delta i internationell krishantering”. Med andra ord ska svensk militär kunna användas i USA:s krig i ännu högre utsträckning framöver.

Detta ligger också i linje med högerregeringens uttalade vilja att öka Sveriges deltagande i krigsoperationer utomlands. Så sent som i måndags deklarerade alliansens utrikes- och försvarsgrupp att de vill förlänga den svenska styrkans mandat i Afghanistan och öppna upp för att skicka fler svenska soldater till kriget.

Lisa Engström
Proletären nr 31, 2010



Fler utländska militärövningar
Under de senaste femton till tjugo åren har det blivit allt vanligare att utländsk militär krigsövar i Sverige.

Den pågående övningen i Vidsel med amerikansk militär är alltså inget undantag. Tvärtom. Förra året fattade regeringen elva beslut om att låta utländsk militär öva i Sverige, och Försvarets Materielverk räknar med att ”det utländska inslaget” kommer att öka än mer framöver, rapporterar Norrbottenskuriren.

Flera gånger har militärövningarna bemötts med protester, som vid förra årets Nato-övningar Loyal Arrow och Cold Response som också ägde rum i Norrbotten.

Andra krigsövningar pågick mer i det tysta. Vem visste exempelvis att 200 militärer från Nederländerna fullt utrustade med egna fordon och vapen övade krig i Arvidsjaur i början av 2009?


Robotförsöksplats Norrland
Verksamheten vid Robotförsöksplats Norrland, RFN, startade 1958. Syftet var att utprova robotbeväpningen till J35 Draken.

På den tiden var verksamheten topphemlig, och de som anställdes fick inte ens veta var de skulle arbeta någonstans.

I dag inriktas verksamheten allt mer mot utländska kunder, även om den svenska försvarsmakten fortfarande är huvudkund. Runt en tredjedel av omsättningen förra året på 180 miljoner kom från utländska kunder.

Robert Dalsjö, specialist på militärpolitiska frågor vid Totalförsvarets forskningsinstitut, är positiv till utvecklingen mot att allt fler utländska militärmakter övar i Vidsel.

– Vi lär oss en del militära konster genom att öva tillsammans med andra, vi blev kanske lite hemmablinda under de här åren med neutralitetspolitiken och trodde att det bara fanns ett sätt att göra saker på, säger han i en intervju med Norrbottenskuriren och bekräftar därmed också att Sverige inte längre är ett neutralt land.