Hoppa till huvudinnehåll
Av

Varmt välkomna hem från Ship to Gaza!

På tisdageftermiddagen anlände äntligen kapten Joel Opperdoes, medlem i Kommunistiska Partiet, och förste styrman Gustav Bergström till Arlanda som de sista i gruppen av Israel kidnappade ur Mariannes besättning som frisläppts ut Israels fångenskap.


I spänd väntan i ankomsthallen samlades Ship to Gaza-aktivister med de övriga svenskarna från fisketrålaren “Marianne av Göteborg”, matros Charlie Andreasson, sjökock Jonas Kårlin, författaren Kajsa Ekis Ekman och tonsättaren Dror Feiler. Dessa fyra hade själva nyss hemkommit från det senaste försöket att bryta Israels olagliga blockad mot Palestina.

Kommunistiska Partiets Anita Salvén, ordförande i Stockholmsavdelningen, räcker fram välkomstblommor och intygar att alla partiets medlemmar varit med dem i tankarna.

• Ärligt talat, var resan till någon nytta?
– Absolut, svarar Joel Opperdoes utan prut. Det kändes politiskt betydelsefullt redan när vi lämnade Göteborg.

– I Portugal som själv saknar en solidaritetsrörelse med Palestina fick vi besök av Kommunistpartiets ordförande och parlamentsledamot. Han var imponerad över vårt arbete och han blev synbart rörd över den partinål jag överräckte från Kommunistiska Partiet i Sverige.

• Men när ni blev bordade på internationellt vatten - vad tänkte du då?
– Att Israel är vår tids pirater. Sverige har erkänt Palestina och Israel har lovat lätta på blockaden. Men istället för att tänka över dessa överenskommelser hotade de maskerade sjörövarna oss med att nästa gång väntar de minsann inte på internationellt vatten, då haffar de oss redan i Göteborg!

Senare på tisdagskvällen anlände de fyra besättningsmännen till Göteborg där de på Landvetters flygplats möttes av ett fyrtiotal aktivister, vänner och släktingar med fanor och blommor. Det blev ett gripande kramkalas.

Kommunistiska partiets ordförande Robert Mathiasson överlämnade blommor till partikamraten Joel Opperdoes och de övriga från Mariannes besättning.

– Vi är oerhört stolta över er bedrift att återigen utmana Israels kriminella blockad av Gaza och dess 1,5 miljoner invånare. Ni visar i handling att solidariteten med Palestinas kämpande folk lever i djupa kretsar inom arbetarklassen och folket i Sverige.

Solidariteten lever vidare. Samtliga fyra uttrycker sin bestämda strävan att genomföra nya resor för att bryta blockaden.

– Så länge Israels blockad består så kommer jag att kämpa för att bryta den, säger Joel Opperdoes.

Han berättar att redan ombord på Marianne, när Israels flotta genomförde bordningen, började de ombordvarande samla in grundplåten till inköp av en ny båt.

– Vi fick ihop över tre hundra kronor och så några israeliska shekel som vi fick av en samvetsöm soldat.