Visstidsanställningar har ökat kraftigt

Arbetsköparnas missbruk av tidsbegränsade anställningar har ökat i takt med att Lagen om anställningsskydd urholkats.
Publicerad 1 november 2011 kl 16.34

26 procent eller var fjärde som anställdes under det första kvartalet i år har en tidsbegränsad anställning. Totalt har idag 580100 anställda på den svenska arbetsmarknaden någon form av tidsbegränsad anställning. Det är 14 procent av samtliga anställda.

Siffrorna kommer från LO-rapporten ”Anställningsformer år 2011” som presenterar statistik över hur de osäkra anställningarna ökat i antal sedan år 1990.

Vad visstidsanställningar och andra tidsbegränsade anställningar tjänar för syfte ser vi idag, när flera storföretag drar ner på produktion och personal utan att säga upp fast anställda. Inga varsel, inga krångliga förhandlingar med facket, inga kostnader för uppsägningstider. Bara ett visstidskontrakt som löper ut.

Tillsvidareanställningarna är ett av många exempel på hur Lagen om anställningsskydd, Las, har urholkats till arbetsköparnas fördel.

Lagen om anställningsskydd infördes som en del av en omfattande arbetsrättslig lagstiftning under 1970-talet.

Ursprungligen stadgade Las att tillsvidareanställning var det normala, visstidsanställning fick bara undantagsvis förekomma. Senare konkretiserades det med att visstidsanställning fick förekomma under max sex månader.

Las instiftades under de vilda strejkernas 1970-tal, en tid då arbetarklassen agerade som en självständig kraft och ställde krav på en förbättrad arbetssituation.

Sedan dess har högern tagit initiativet. I takt med att kapitalismen stärkt sina positioner har anställningsskyddet försämrats och möjligheterna till tidsbegränsade anställningar ökat.

Den första omfattande försämringen av Las genomfördes redan 1982 av den dåvarande folkpartistiska regeringen, och sedan har utvecklingen fortsatt oavsett om regeringarna varit socialdemokratiska eller borgerliga. Dock beslöt den dåvarande socialdemokratiska regeringen 2006 om en upprensning och begränsning av de olika tidsbegränsade anställningarna.

Endast en form av visstidsanställning skulle förekomma, som max fick pågå i 14 månader och sedan skulle övergå till tillsvidareanställning.

Men den borgerliga regering som tillträdde samma år rev upp beslutet och genomförde istället ytterligare försämringar som innebar att de tidsbegränsade anställningarna skulle kunna staplas på varandra i upp till fem år.

Faktum är att högerregeringens försämringar av Las är så omfattande att de till och med strider mot EU:s visstidsdirektiv.

Sedan fackförbundet TCO klagat för EU-kommissionen har regeringen tvingats ändra i reglerna.

Ett regelverk som ska förhindra visstidsanställningar längre än två år hos samma arbetsgivare har införts, men enligt ett regeringsutlåtande publicerat i Riksdag & Departement så kan det även i fortsättningen ”inte uteslutas att det, i vart fall i teorin, torde vara möjligt att stapla olika typer av visstidsanställningar på varandra under en relativt lång tid utan att det blir en automatisk övergång till en tillsvidareanställning.”

Dela artikeln

Proletären behöver ditt stöd!

Vi har inga rika annonsörer. Vi får inget mediestöd. Däremot har vi våra läsare som inser vikten av en tidning som tydligt tar ställning. För välfärd, fred och socialism, mot högerpolitik och imperialism. Vi skildrar verkligheten och vi vill ge röst åt dem som sällan får höras i andra medier.

Så här kan du stödja oss: