Hoppa till huvudinnehåll
Av

”EU-projekt i sexindustrins tjänst”

Varför består EU-projektet DemandAT till stor del av prostitutionsförespråkare? Proletären har pratat med Aïssata Maïga, kriminalanalytiker och antitrafficking-aktivist.


– På senare tid har sexindustrins lobbygrupper ändrat sin taktik från att propagera för att det är ”kvinnans val” att sälja sin kropp, till att försöka påverka mer internationellt inflytelserika organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch och UNAIDS. Det gör de bland annat genom att skänka miljontals dollar till organisationerna, säger Aïssata Maïga.

– Exempelvis fick Amnesty International 500.000 dollar från sexindustrin år 2013 för att fortsätta lobba för att avkriminalisera alla varianter av ”sexarbete” inklusive koppleri. Human Rights Watch fick 100 miljoner dollar 2010 från sexindustrin och började genast kritisera sexköpslagens implementering i Kanada. UNAIDS, som också fick finansiering från sexindustrin på över 3 miljoner dollar, har använt sig av aids-epidemin för att argumentera för en legalisering av prostitution.

Aïssata Maïga berättar att det är organisationer som Red Umbrella Fund, GAATW, ICRSE och La Strada som bedriver lobbyarbete för att förändra samhällets syn på prostitution.

– De pratar om att prostitution ska accepteras som ett vanligt arbete och kallas sexarbete. Men i grunden handlar det om en nyliberal agenda, om rätten för hallickar att sälja kvinnor och flickor i prostitution.

– Man får inte heller glömma att de här organisationernas definition på ”sexarbetare” är alla som har med försäljning av sex att göra. Resultaten är att hallickar och bordellägare blir majoriteten av medlemmarna, samtidigt som kvinnorna används som fasad.

I en rapport publicerad på Red Umbrella Funds egen hemsida står det att de har betalat 8 miljoner euro i bidrag år 2013 för att stödja organisationer som hjälper ”sexarbetare” att fortsätta sin verksamhet; och beklagar att för mycket pengar går till program som hjälper kvinnor att lämna prostitution.

En av de större bidragsgivarna i lobbyarbetet är Open Society Foundations som grundades av finansmannen George Soros, till en början för att stödja oppositionella i Östeuropa under kalla kriget.

– Han hjälpte till att införa nyliberala villkor och förstöra de sociala system som fanns i de här länderna, och sen framställde han sig som en filantrop vars mission var att stödja det civila samhället.

2014 röstade EU-parlamentet igenom en resolution som säger att den svenska sexköpslagstiftningen, där köp men inte försäljning av sexuella tjänster är straffbart, bör implementeras i hela EU. Aïssata Maïga menar att det är för att underminera en sådan linje som projektet DemandAT har den sammansättningen av forskare det har.

– När projektet avslutas 2017 vill man kunna presentera resultat som säger att prostitution är ett vanligt arbete och att det inte har några kopplingar till trafficking.

Aïssata Maïga påpekar att det också finns problem med transparensen i projektet.

– Av de 3,2 miljoner euro som utgör budgeten bidrar EU-kommissionen med 2,5 miljoner, alltså offentliga medel. Men de cirka 650 000 euro däremellan vet vi ingenting om, och får inte heller veta.