Hoppa till huvudinnehåll
Av

Fördöm Israels krig


Den israeliska militäraggressionen mot Gaza trappas snabbt upp. Dödssiffrorna stiger för varje dag. Det mesta pekar i skrivande stund på ett nytt fullskaligt krig inkluderande markinvasion.

Detta bara drygt sex år efter Gazakriget 2008/2009 som skördade 1400 palestinska liv, varav 300 barn. Ett krig som FN stämplade som en krigsförbrytelse med militärt våld riktat mot civilbefolkningen och med systematisk förstörelse av bostäder, skolor, sjukhus och vatten- och elförsörjning.

Sedan dess lider Gazas befolkning av den människorättsvidriga blockaden. Så sent som 2012 bombade terrorstaten Israel på nytt den instängda befolkning i Gaza, världens största koncentrationsläger skapat av ockupations-makten Israel.

När denna tidning når läsarna är det stor risk att ett nytt fullskaligt krig redan är igång. Trots semestertider vill vi uppmana alla Proletärens läsare att vara på tårna och delta i eventuella protester.

Solidariteten med det palestinska folket och kampen mot den rasistiska terrorstaten Israel är en del av vår internationalism och antirasism. Denna kamp tar aldrig semester.

Det måste påpekas att den israeliska regeringen under ledning av Benjamin Netanyahu har sina närmaste vänner bland de högerextrema neofascistiska partier som tog rejäla kliv framåt i vårens EU-val. Delegationer från den bruna högerytterkanten har vid upprepade tillfällen åkt på delegationsresor till Netanyahus Israel. I Sverige har Sverigedemokraterna tagit över rollen som de största försvararna av Israel i riksdagen.

Varför denna allians uppstått får vi svar på om vi ser på Israel. En apartheidstat som har skilda lagar för olika grupper av invånare. En rasistisk stat med en regering vars ministrar öppet förespråkar etnisk resning. En terrorstat som bryter mot alla internationella lagar och regler, som trampar de mänskliga rättigheterna i gruset och som inte drar sig för att använda det mest bestialiska våld mot oskyldiga barn, kvinnor och män.

Kommunistiska Partiet fördömer den rasistiska terrorstaten Israels krig. Våra hjärtan och vår ilska finns med våra palestinska bröder och systrar.

Ledarartikeln är publicerad i något kortare version i Proletären nr 28.