Hoppa till huvudinnehåll
Av

Rör inte strejkrätten!


Genom arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons besök i Göteborgs Hamn och tillsättande av en utredning om konflikträtten har regeringen inte bara tagit ställning i den pågående konflikten i Göteborgs hamn.

Regeringen går även det antifackliga näringslivet till mötes och öppnar den Pandoras ask som inte ens Fredrik Reinfeldt eller Annie Lööf vågade glänta på när de satt vid regeringsmakten.

Varje angrepp på strejkrätten måste kategoriskt avvisas och bekämpas. Strejker är en självklar och naturlig del i all facklig kamp. Om kapitalet inte är beredda att bjuda till de löner och arbetsförhållanden som arbetarna kräver, eller att acceptera den fackliga organisation som arbetarna väljer så vägrar arbetarna kollektivt att sälja sin arbetskraft. Svårare än så är det inte!

Dessutom stärker strejker och kollektiva styrkemanifestationer moralen och klassmedvetandet i arbetarleden och jagar fruktan i motståndaren, vilket är den enda garanten för fackliga framgångar. Detta är facklig ABC-kunskap.

Det är inte första gången som en S-regering angriper strejkrätten. När detta gjordes 1990 tvingades regeringen backa efter en stark proteströrelse ute på arbetsplatserna.

En våg av vilda strejker och uppror inom fackföreningarna tvingade till slut även LO-ledningen och Vänsterpartiet att lyssna till protesterna. Därmed ställdes S-regeringen inför hotet att falla bara ett drygt år innan valet och ståendes under galgen valde de att retirera.

Det återstår att se vad Ylva Johansson och hennes utredare kommer fram till för angrepp, men det finns ingen anledning av avvakta exakt förslag. Mobiliseringen till strejkrättens försvar måste börja omgående.