Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

Svenskarna i Panamaläckan – här är deras bortförklaringar

Många svenska storföretagare finns med i de senast släppta Panamadokumenten från advokatbyrån Mossack Fonseca. De kapitalister som uttalat sig i media förnekar att de gjort något brottligt eller omoraliskt.


Bland advokatbyrån Mossack Fonsecas kunder finns många svenska finansmän och ”entreprenörer” som på olika sätt fått hjälp att upprätta skalbolag i skatteparadis. Flera har konfronterats i olika medier men alla förnekar skuld.

Förra veckan offentliggjorde Süddeutsche Zeitung och den internationella journalistorganisationen ICIJ fler dokument från den så kallade Panamaläckan. Bland de svenska företagen i Panamadokumeten förekommer Ikano Fastighets AB, som ägs av familjen Kamprad.

Bolagets presschef Marie Gällestad förnekar för Dagens Industri att de skulle ha varit inblandade i skatteplanering. Enligt henne investerade Ikano för några år sedan i företaget Rimm Technologies. Men det var en ”passiv” investering och allt tycks lite luddigt.
– Vi känner absolut inte till det här andra offshorebolaget eller vad det nu är, säger Marie Gällestad till DI.

Det vore dock inte första gången ett bolag i Ikeakoncernen sysslar med avancerad skatteplanering. Så sent som i februari i år anklagades Ikea för att ha undanhållit EU-länder nästan 10 miljarder i skatteintäkter 2009-2014, enligt EU-parlamentsgruppen De Gröna som lämnat in en rapport direkt till EU-kommissionen.

Även finansmannen Percy Barnevik finns med i dokumenten, som aktieägare i två olika bolag. I ett brev till Expressen skriver han att han gjorde en ”marginell investering” i ett ”sydafrikanskt gruvbolag”.

Även Percy Barnevik uttrycker sig något luddigt.

– Jag har ingen som helst aning om i vad mån det sydafrikanska bolaget utnyttjat skatteparadis, skriver han.

Percy Barnevik är ordförande i välgörenhetsorganisationen Hand in Hand som, enligt hemsidan vill lösa världens fattigdom genom att kvinnor ska starta ”små familjeägda företag där individens kraft och entreprenörskap får fritt utlopp”. Huruvida skattesmitning är en av strategierna för denna företagsamma fattigdomsbekämpning framgår varken av Hand in Hands hemsida eller Barneviks brev.

En annan som fastnat i nätet är miljardären och Skypegrundaren Mattias Köling, som 1999 startade ett bolag registrerat på Brittiska Jungfruöarna. Hans förklaring till DI Digital är inte av det tydligaste slaget:

– Tidigare trodde jag att beskattningen skulle ske när man tog ut pengar i form av utdelning. Jag insåg att bolaget fick karaktären av ett enkelt bolag som då skulle beskattas löpande på delägarnivå. Då stängde jag ned det. Det var inte fördelaktigt.

Redan i april avslöjades att finansmannen Anders Wall, delägare och fram till 1 maj styrelseordförande i Beijer Alma, fanns med i Panamadokumenten, som innehavare av bankkonton kopplade till bolaget Golden Delta Limited, registrerat i skatteparadiset Bahamas genom så kallade målvakter. Detta påstod han sig inte ha någon som helst aning om.

När SVT konfronterade honom med passkopior, underskrifter och kopior på Walls privata räkningar så skyllde han på ”förfalskningar”.

Även konfektyrkapitalisten David von Laskowski, tidigare vd för Candyking, återfinns i Panamadokumenten. Hans bolag Central Core Investments är registrerat på Brittiska Jungfruöarna, men att det skulle ha något med skatteplanering att göra finns inte ens i hans ”vildaste fantasi”, som von Laskowski uttrycker det i Affärsvärlden.

– Vi var några affärsbekanta som hade för avsikt att starta ett bolag som skulle importera byggnadsmaterial från Kina till Sverige. I samband med det startade vi ett bolag men det hela rann ut i sanden och affären blev inte av, säger David von Laskowski som inte kan svara på varför de valde att registrera bolaget på just Brittiska Jungfruöarna av alla platser.

Inga av ovan nämnda kapitalister som finns med bland Panamadokumenten behöver nödvändigtvis vara skyldiga till lagbrott eller avsiktligt ha gömt pengar i skatteparadis. Vi överlåter därför till läsaren att själva dra sina slutsatser angående dessa herrars och damers skattemoral.