Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

Tiotusentals demonstrerar mot Kiev-regeringen

I främst södra och östra Ukraina demonstrerar tiotusentals människor mot den nya kuppregimen i Kiev och för Rysslands militära närvaro på Krim.


Trots att oppositionen samlade till stora demonstrationer på Maidantorget i Kiev är det långt ifrån säkert att den nya kuppregimen har folkmajoriteten bakom sig.

I miljonstäder som Donetsk, Dnipropetrovsk och Kharkiv i östra Ukraina har tiotusentals människor gått ut på gatorna för att demonstrera mot den liberal-fascistiska regeringen. Många har också haft ryska flaggor och visat sitt stöd för Rysslands närvaro på Krim. Andra har demonstrerat med röda eller sovjetiska fanor och ropat antifascistiska slagord.

I Donetsk, där runt 10 000 deltog, intog demonstranterna det lokala parlamentet. I Kharkiv jagade tusentals demonstranter bort ockupanter från Högersektorn från parlamentet. Även i Odessa demonstrerade tusentals människor, många med ryska eller sovjetiska fanor, och i många fler mindre städer har demonstrationer förekommit.

I flera städer har det rests krav på regionalt avskiljande eller att hela Ukraina borde tillhöra Ryssland. Det är krav som det ukrainska kommunistpartiet avvisar, vilket Sergei Tkachenko från partiets avdelning i Dniprodzerzjynsk påpekar i ett uttalande. Han försvarar Ukrainas territoriella integritet och tar avstånd från både ukrainsk nationalism och rysk chauvinism: ”Ukraina ska inte användas i andra länders geopolitiska spel, oavsett om det är Ryssland, EU eller USA.”

Istället uppmanar de Ukrainas arbetare att enas: ”Vi bjuder in alla folk, oavsett nationalitet, språk, religion eller var de bor, att enas i kampen mot de verkliga fienderna, kapitalisterna.”