Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

Offensiv mot kriminalitet i Venezuela

Den 13 juli inleddes i Venezuela en offensiv kallad Operation folkets befrielse och beskydd (OLP). Syftet är att bekämpa den utbredda kriminaliteten.


Måltavlan för offensiven är såväl ekonomisk brottslighet som narkotikahandel, stölder och gängrelaterat våld.

Arbetet börjar nu ge märkbara resultat. Webbsidan Venezuela Analysis skriver om en lyckad insats i kommunen Guajira i delstaten Zulia. När säkerhetsstyrkor gjorde en räd mot vad de misstänkte var ett hemligt varulager fann de 176.000 liter bensin, 1260 liter motorolja, 2000 flak öl och 20 ton ris, socker och andra matvaror.

I en liknande räd i staden Maracaibo i samma delstat hittades 50 ton tvättmedel, tandkräm, ris och andra varor, rapporterar Telesur.

Hamstring är en av orsakerna till Venezuelas växande problem med varubrist och hög inflation. Det sker i stor skala, som i ovanstående exempel, men också i mindre skala.

Ett allt mer utbrett fenomen är så kallade ”bachaqueros”, återförsäljare. Dessa köper mängder av varor till subventionerat priserna i de statliga butikerna. När butikshyllorna gapar tomma säljs varorna vidare på svarta marknaden till högre priser.

Att bekämpa denna kriminella verksamhet är en viktig del i kampen för att säkra tillgången till mat och andra livsnödvändigheter. Nationalförsamlingens president Diosdado Cabello har uppmanat regeringspartiet PSUV att på kommunal nivå ta strid mot bachaqueros.

Offensiven mot kriminaliteten rapporteras ha fått brett folkligt stöd. Enligt en opinionsundersökning står 87 procent av venezuelanerna bakom den.

Men Venezuela Analysis rapporterar också om kritik underifrån. Säkerhetsstyrkorna anklagas för att ha använt oproportionerligt våld när de slagit till mot fattiga områden, som ofta är de som är värst drabbade av kriminalitet.