Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

Damaskusbor avvisar anklagelserna

– Varför skulle Syriens ledning, samtidigt som armén skördar framgångar i kampen mot terrorismen, välja att använda kemiska vapen mot civila? Det säger Mudar Barakat, en av två Damaskusbor som Proletären talat med.


Proletären kontaktar Mudar Barakat och May Almoudalal efter påståendena om att regeringsarmén attackerat förorter i östra Damaskus med kemiska vapen. Båda två har tidigare intervjuats i Proletären om situationen i det krigsdrabbade landet. Ingen av dem sätter någon tilltro till de uppgifter och filmer som sprids av den väpnade syriska oppositionen.

– Det hela är så uppenbart. Varje gång FN-personal kommer till Syrien så börjar oppositionen anklaga regeringen för att använda kemiska vapen, säger May Almoudalal, skribent ocn flyktingsamordnare för NGO:n Danska flyktingrådet.

Samma koppling gör Mudar Barakat, politisk analytiker och aktiv i den fredliga oppositionen för reformer i Syrien.

– Man måste vara en idiot för att tro att den syriska regeringen skulle ha något att vinna på att slå till mot civila eller terrorister med kemiska vapen samtidigt som FN:s utredare är i Damaskus för att utreda just användningen av kemiska vapen.

May Almoudalal befann sig på onsdagen bara några hundra meter från två av de rebellkontrollerade förorter där dessa fruktansvärda massakrer påstås ha skett.

– Jag var i närheten av Abbassiyyintorget. Det ligger nära Jober och Zamalka, där de hävdar att kemiska attacker ägt rum, berättar hon och fortsätter:

– Där pågick strider och Syriska arabiska armén använde reguljära vapen mot rebellerna. Jag var så nära att så nära att jag kunde se bränder efter explosionerna. Om armén anföll med kemiska stridsmedel borde många fler ha dött, inklusive jag själv.

May Almoudalal berättar samtidigt att armésoldater som gått in i området hittat kemikaler och gasmasker. Några av dem andningssvårigheter och hamnade på sjukhus. Hon är helt överens om att vad som hänt måste utredas.

– Tvärtemot vad som påstås i väst har den syriska regeringen från första stund samarbetat med FN för att möjliggöra för dem att undersöka områdena.