Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

Kurdiska PYD: ”Huvudfienden är IS och al-Qaida”

Vad säger syriskkurdiska PYD om terrorismen, Rysslands militära inblandning och Assadregeringen?


Demokratiska unionspartiet (PYD) kontrollerar sedan sommaren 2012 ett stort område i norra Syrien. Det syriskkurdiska partiet och dess väpnade styrkor spelar en viktig roll i kampen mot terroristgrupperna i dessa delar av landet.

PYD hyllas ofta av vänstern i väst som en demokratisk, sekulär och progressiv kraft i en omgivning av allt starkare religiösa fundamentalism. Partiet står nära det turkkurdiska PKK.

Hur ser det kurdiska partiet på den senaste utvecklingen? Svaret hittar vi i två aktuella intervjuer med PYD:s ordförande Salih Muslim gjorda av brittiska The Independent och den arabiska webbtidningen Al Monitor.

I båda intervjuerna säger Salih Muslim att Bashar al-Assads styre på sikt måste få ett slut. Han förklarar samtidigt att ”om regimen kollapsar på grund av salafisterna [de extrema islamisterna] så skulle det vara en katastrof för alla”.

För kurdiska PYD är det Islamiska staten som är den farligaste fienden.

”Vårt huvudmål är att besegra Daesh [IS]. Vi kommer inte att känna oss säkra i våra hem så länge en enda Daesh är i livet”, säger Muslim till The Independent.

När han av Al-Monitor får frågan om Rysslands nyss inledda militära insatser är Salih Muslim positiv:

”Vi kämpar tillsammans med vem som än bekämpar Daesh. Vi kommer att stå sida vid sida med vem som än bekämpar Daesh mentalitet.”

PYD-ledaren konstaterar att terroristproblemet inte bara handlar om IS. Det innefattar även övriga grupper som härstammar från al-Qaida, som Jabhat al-Nusra eller Ahrar al-Sham.

Utifrån den ståndpunkten uttalar Salih Muslim stöd åt de ryska bombningar mot just Jabhat al-Nusra och Ahrar al-Sham i nordvästra och centrala Syrien.

”De är alla terroristorganisationer och delar samma radikala mentalitet”.

För att få ett slut på den interna syriska konflikten framhåller Salih Muslim att det måste till en politisk kompromisslösning, som inkluderar att kurdernas och övriga minoriteters rättigheter respekteras.