Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

Solidaritet som skydd mot massakrer

Förra veckan invaderades Adra utanför Damaskus av Jabhat al-Nusra och Islamiska armén. De krafter som vuxit sig starka i Syrien tack vare väst och Gulfstaterna gjorde sig skyldiga till nya grova förbrytelser.


Adra med cirka 20 000 invånare ligger två mil nordöst om Damaskus. I staden ligger ett av Syriens största industriområden, där många av Adras invånare arbetar.

De två rebellgruppernas inmarsch blev upptakten till ett blodbad. Över 80 civila uppges ha mördats.

Proletären har varit i kontakt med syriern Aliaa Mahfouz Ali. Hon bor själv i Latakia vid kusten men har släktingar i Adra.

”Rebellerna bokstavligt talat slaktade folk med svärd och brände ihjäl dem”, berättar hon.

Enligt Aliaa Mahfouz Ali riktade de al-Qaidainspirerade rebellerna in sig på offentliganställda i staden samt alawiter, den religiösa minoritet som president Bashar al-Assad tillhör.

”För att ge det hela en sekteristisk inramning började de ropa ut från moskéerna att den som är alawit kommer att dödas”, berättar hon.

Men rebellerna, som företräder en extrem riktning inom sunniislam, fick inte med sig sunniterna i Adra. Aliaa Mahfouz Ali berättar att alawiter i staden, inklusive en av hennes släktingar med två barn, sökte skydd hos sina sunnitiska grannar.

I skrivandet stund genomför regeringsarmén en offensiv för att befria staden.

Rebellernas attack mot civilbefolkningen i Adra ses som en hämnd mot att Jabhat al-Nusra, Islamiska armén och andra grupper pressas av regeringsarmén i andra förstäder kring Damaskus.

Ett okänt antal Adrabor rapporteras ha kidnappats och förts ut ur staden.