Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

”Vi behöver allt stöd vi kan få”

– Vi försöker gömma oss på säkra ställen, från flyganfallen och stridsvagnarna. Var femte minut hör vi attacker runt omkring oss. Alla familjer här är rädda, både på natten och på dagen, och barnen pratar inte ens längre. Situationen är väldigt illa, all sorts hjälp behövs.


På en skakig telefonlinje från Gaza City berättar Nawraz Abu Libdeh, styrelsemedlem i Hanan, hur föreningen försöker upprätthålla sitt sociala arbete med palestinska barn och familjer mitt under brinnande krig. Hon arbetar också för biståndsorganisationen Medicinskt bistånd till palestinier, MAP.

Folket i Gaza lider. Den mångåriga blockaden har gjort att det råder brist på allting och Israels terrorbomber har gjort läget katastrofalt. Vi når Nawraz Abu Libdeh under måndagseftermiddagen, dagen efter Israels massaker i Shejaiyha, en förort till Gaza City. Minst 100 människor miste livet när ett helt bostadsområde bombades sönder och samman. De flesta som dödades hade gömt sig i skyddsrum i husen.

Hon befinner sig själv inte långt därifrån, i Tel al-Hawa, västra Gaza City. Och med skärrad röst berättar hon om de som lyckades fly.

– Runt 400 personer från Shejaiyha kom till mitt bostadsområde. De bor nu som flyktingar i en skola, utan elektricitet och utan vatten. Och det finns inte tillräckligt med mat heller.

Men även Tel al-Hawa har blivit bombat. Nawraz Abu Libdeh berättar hur hon gömt sig tillsammans med sina barn. Enligt Nawraz Abu Libdeh är Israels anfall värre än någonsin tidigare.

– De attackerar allt, vilket hus som helst utan att veta vilka som är i det. De verkar välja mål slumpvis. Det finns inga säkra ställen i Gaza.

Hananföreningens lokaler ligger i flyktinglägret Nuseirat, i Gazas centrala områden en bit från Gaza City. Men Nawraz Abu Libdeh kan inte ta sig dit. Vägen är alldeles för farlig.

Hon berättar att andra frivilligarbetare finns på plats för att hjälpa till med det mest akuta. Det handlar främst om att besöka utsatta familjer och till exempel handikappade barn.

– Vi distribuerar förnödenheter, men besöker också familjer för att prata med dem och ge stöd. Vi försöker få barnen att känna åtminstone lite trygghet.

Ambulanssirener ljuder i bakgrunden medan vi pratar med Nawraz Abu Libdeh. Hon låter trött men beskriver det allvarliga läget så gott hon kan. Palestinierna är instängda i världens största utomhusfängelse och det råder brist på i princip allt.

Kommunistiska Partiet har beslutat att ge ett bidrag till Hannas sociala verksamhet i den svåra situationen. Nawraz Abu Libdeh berättar hur viktig solidariteten är.

– Vi behöver allt stöd vi kan få. Situationen var svår innan kriget, nu är läget ännu värre. Varje dag släpper israelerna ner flygblad till oss. ”Lämna din bostad, vi ska göra slut på Hamas” står det på dem. Men var ska vi gå? Alla FN:s skyddsrum är fulla.
Fakta

”Vi behöver allt stöd vi kan få”

Hananföreningen
  • Hananföreningen för kulturell och social utveckling har sin bas i flyktinglägret Nuseirat.
  • Grundades 2006 i Gaza och verksamheten består främst av utbildning och vård för barn, men de erbjuder även juridisk hjälp.
Kommunistiska Partiet skänker 2000 dollar till Hanan
– Som ett uttryck för vår solidaritet med folket i Gaza skickar Kommunistiska Partiet en symbolisk summa till våra vänner i föreningen Hanan. Stödet är egentligen politiskt då pengar endast marginellt kan lindra allt det lidande som Israels terror åsamkar Gazas invånare, säger Pär Johannson, Kommunisternas partisekreterare. Kommunistiska Partiet fick i slutet av förra veckan en förfrågan från Hanan om stöd i den svåra situationen. – Vi vet att våra palestinska vänner med oss delar den proletära internationalismens idé, att solidariteten mellan arbetare och progressiva i den imperialistiska världen och förtryckta och kämpande folk främst handlar om politiskt stöd. Humanitärt bistånd är viktigt, men för Kommunisterna är vår kamp i Sverige för socialism och mot det sionistiska Israel och dess stödjepunkt USA-imperialismen det bästa stöd vi kan ge det Palestinska folkets kamp. – Med den i sammanhanget lilla gåvan på 2000 dollar vill vi visa att Kommunistiska Partiet aldrig sviker ett förtryckt folk.