Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

Vilka är det som USA backar upp i Syrien?

När USA beslutat att utöka stödet till den ”militära oppositionen” i Syrien kan det vara värt att fråga sig vilka det är USA backar upp.


Den organisation som numera blivit västvärldens favorit är Högsta militära kommandot som sägs sammansluta viktiga delar av grupperna inom den så kallade Fria syriska armén. Kommandot leds av den avhoppade syriske generalen Salim Idriss.

Till Washington Post 16 juni säger Salim Idriss att det inte är någon som helst risk att vapen som skickas till Högsta militära kommandot hamnar i extremisters händer.

Vad han säger inför en västerländsk publik är en sak, vad som händer på marken en annan. Salim Idriss är kanske inte en general helt utan trupper, men Högsta militära kommandots kontroll över de 80.000 rebeller som sägs lyda under kommandot lär vara minimal.

En som påminde om hur det förhåller sig var Rysslands president Vladimir Putin. Apropå kritiken mot det ryska stödet till Syriens regering påminde Putin om vilka krafter som USA, Storbritannien, Frankrike och andra rebellvänner stödjer.

”Jag tror inte att ni kan förneka att det finns föga skäl att stödja människor som inte bara dödar sina fiender, utan skär upp deras kroppar och äter deras inälvor inför allmänheten och låter sig fotograferas.”

Att Putin pekar på den numera ökände rebellkannibalen, som åt av en syrisk soldats lunga, är befogat. Som åtskilliga syrier vittnat om i Proletären, och som åtskilliga internationella journalister på plats i Syrien rapporterat, är det mer eller mindre religiösa extremistgrupper som dominerar på marken.

När USA ökar stödet till rebellsidan så stärker det de krafter som massakrerade ett sextiotal shiamuslimska alawiter i byn Hatla i östra Syrien för att de var ”otrogna”. Det stärker de krafter som offentligt avrättade en fjortonårig pojke för att han hädat. Det stärker de som plundrar spannmålslager, tömmer skolor och stjäl mediciner för egen vinning.

USA:s stöd stärker de unga svenskarna som rest till Syrien och öppet säger att de inte bara krigar mot Bashar al-Assad utan mot de som vill ha demokrati.