”Bahrains kung kan inte besegra folket”
Ett år har gått sedan Bahrains folk i massomfattning gick ut på gatorna och krävde demokrati och bättre levnadsförhållanden. Trots våldsamt förtryck från regimen, en trogen allierad till väst, lever proteströrelsen vidare. Bahrainiern Salman berättar för Proletären om utvecklingen.
– God morgon. Vad jag vet har ingen dödats denna vecka, så här långt, men tre svårt skadade ligger på en intensivvårdsavdelning. Du bör notera att Bahrains kung har sagt att Syriens president måste sluta döda sitt folk, och samtidigt dödar kungen sitt eget!
Orden kommer från Salman, en av många missnöjda invånare i Bahrain. Han skriver dessa rader onsdagen den 15 februari. Det har gått nästan ett år sedan Proletären intervjuade Salman förra gången. I mars 2011 kunde vi nå honom på telefon i huvudstaden Manama. Att tala med en utländsk journalist var farligt. Varje samtal inleddes med ett plötsligt telefonbyte för att försvåra avlyssning.
Denna gång är det e-post som gäller.
– Regimen försöker men kan ännu inte övervaka nätet, förklarar han.
Med tanke på hur sparsamt det rapporterats om Bahrain efter den våldsamma våren 2011, skulle man kunna tro att lugnet återställts. Så är det inte.
Kung Hamad bin Khalifas regim lyckades återta kontrollen genom brutalt våld mot de protesterande. Den inhemska polisstyrkan består till stor del av pakistanier och andra gästarbetare som inte har någon relation till folket. Kungen fick också stöd från övriga Gulfstater. Saudiarabien med flera skickade trupper.
Men den breda folkrörelsen för demokrati och bättre levnadsförhållanden lyckades regimen inte krossa. Det år som gått har präglats av fortsatta protester, främst i de shiitiska byarna utanför Manama. Dessa missnöjesyttringar har regelmässigt mötts med våld. Över sextio personer har dödats under året.
Kungen försöker måla upp en annan bild. I en intervju i tyska Der Spiegel förklarar han att alla invånare har det bra i välfärdsstaten Bahrain. Utbildning och vård är gratis, maten är subventionerad och alla har en inkomst, oavsett om man har jobb eller inte. Han framhåller att Bahrain är bäst i arabvärlden på reformer.
– Kungen är en stor lögnare, han lever i en annan verklighet än resten av Bahrains invånare, kommenterar Salman.
Faktum är att de svåra levnadsförhållandena för folkmajoriteten är den främsta orsaken till det utbredda missnöjet. Det handlar om unga som inte får jobb. Om löner som knappt går att leva på. Om offentliga skolor med dålig kvalitet. Om dyr mat. Salman förklarar att endast lokalt bakat bröd samt en viss typ av kött är subventionerat.
Och vad det gäller påståendet om genomförda reformer visar de senaste veckorna att det också fortsättningvis är våld mot folket som gäller.
Inför årsdagen 14 februari berättar Salman om en ökad nervositet hos regimen. Den massiva utplaceringen av polis och säkerhetsstyrkor ger intryck av ett belägrat land. Vid tidigare demonstrationer i år har polisen skjutit skarpt och dödat flera demonstranter.
Den 13 februari deltog Salman och hans femtonårige son i en jättedemonstration utlyst av sex oppositionspartier. Tiotusentals människor deltog. Han skriver att tåget var en och halv kilometer långt.
För att hindra att deltagarna från att nå fram till symbolen för protesterna, Pärlrondellen, gick polisen till attack med tårgas, ljudgranater och skarp ammunition. Salman och hans son tvingades som många andra söka skydd i ett hus längs demonstrationsvägen.
Han mailar över bilder och filmer som visar demonstrationen och regimens våld.
– Jag och min son mår inte så bra på grund av den gas vi andades in, meddelar han.
Jag frågar hur han ser på att västerländska ”demokratier”, som USA och EU-länderna, är viktiga allierade till Bahrain och övriga Gulfstater. Sverige exporterar vapen till både Bahrain och Saudiarabien.
Det är tydligt att detta upprör Salman. Han menar att det handlar om gemensamma intressen mellan väst och Gulfstaterna, både politiska och ekonomiska. Saudiarabiens olja och pengar är en avgörande faktor.
– När två parter har nytta av varandra, då sopas de mänskliga rättigheterna under mattan. Ditt land Sverige anses vara världsbäst när det gäller mänskliga rättigheter, men när pengar och olja kommer in i bilden förändras allt. Då finns ingen demokrati och människoliv är inte värda något.
Salman berättar att Bahrain inför årsdagen anlitat experter på ”upprorskontroll” från USA och Storbritannien. Regimen försöker också öka möjligheterna att snabbt slå till mot protester genom kameraövervakning i byarna.
Hur ser han, som invånare i Bahrain, och flerbarnsfar, på framtiden?
– Trots det brutala förtrycket, dödandet, den totala avsaknaden av respekt för människorna, så kommer folkresningen att ge resultat på ett eller annat sätt. Kungen har lovat reformer men i stort sett inte genomfört någonting. Du måste förstå att de unga, inklusive mina egna barn, inte kommer att acceptera det. Majoriteten av de som demonstrerar är unga, många är tonåringar.
Att årsdagen 14 februari är över innebär inte att lugnet lagt sig över den lilla ön i Persiska viken. Vid denna tidnings pressläggning tisdagen den 21 februari skickar Salman en ny rapport. Hundratals demonstranter tog sig under natten fram till Pärlrondellen. Många greps av polis.