Hoppa till huvudinnehåll
Av
robert.wettersten@proletaren.se

Ännu en lönesänkare – vill ha byggjobb för 16000 kr

I Sveriges Byggindustriers avtalskrav kräver arbetsköparorganisationen att en ny anställningsform med löner på mellan 16.000 och 17.000 kronor införs. Kraven på sänkta löner duggar tätt från både näringsliv och de borgerliga partierna.

I måndags bytte arbetsköparorganisationen Sveriges Byggindustrier (BI) avtalskrav med fackförbundet Byggnads. I BI:s krav finns införandet av en ny anställningsform och frysta lägstalöner.

Den nya anställningsformen, introduktionsanställning, är tänkt att ge en lön på mellan 16.000 och 17.000 kronor i månaden och ska gälla alla BI:s avtalsområden. Introduktionsanställningen ska vara aktuell för nyanlända och långtidsarbetslösa utan utbildning och vara i max 18 månader. Arbetet ska röra sig om enklare arbetsuppgifter, att vara hantlangare åt utbildade arbetare och tjänstemän.

BI var redan härom veckan snabbt ute och ställde sig bakom Arbetsmarknadsekonomiska rådets förslag på sänkta lägstalöner. Av bara farten passade de också på att presentera introduktionsanställningarna som nu finns med i organisationens avtalskrav.

Arbetsmarknadsekonomiska rådet grundades förra året av Svenskt Näringsliv, och rådets ordförande är ekonomiprofessorn Lars Calmfors vars lösning på snart sagt alla problem på arbetsmarknaden stavas sänkta löner.

Kraven på sänkta löner har duggat tätt sedan årsskiftet och liknar snart mer ett ösregn. Kristdemokraternas introduktionsanställning, Centerpartiets ingångsjobb och Liberalernas startjobb.

KD, C och L kan alla tänka sig att lagstifta om lägre löner. Moderaterna är emot lagstiftning men har sin egen lönesänkarmodell i första jobbet-avdraget som partiordförande Anna Kinberg Batra presenterade i Almedalen i somras.

Utöver den nya anställningsformen säger BI att de inte kommer gå med på några löneökningar över industrins normerande märke, det vill säga de nivåer som fack och arbetsköpare inom industrin kommer fram till.

Byggnads kräver löneökningar på 3,2 procent, ett tal som tagits fram av 6F, det fackliga samarbete som Byggnads har med Seko, Målarna, Fastighets, Elektrikerna och numera även Musikerförbundet.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) är emot de borgerliga partiernas lönesänkarförslag. Istället förordar hon mer av subventionerade anställningar.

Enligt tidningen Arbetet förbereder hon en ny förordning till Arbetsförmedlingen om att kunna ge nyanlända, som varit i Sverige kortare tid än tre år, så kallade YI-jobb.

YI står för yrkesintroduktion och innebär att arbetsköpare som anställer unga under 25 år kan få bidrag motsvarande hela arbetsgivaravgiften på 31,42 procent plus ersättning för handledning på 2500 kronor i månaden.
Fakta

Ännu en lönesänkare – vill ha byggjobb för 16000 kr

Lägstalöner
  • Lägstalönen är den lägsta lön som en arbetsköpare inom ett visst kollektivavtal får erbjuda.
  • Lägstalöner fastställs av kollektivavtalen och ska inte förväxlas med andra länders minimilöner som är lagstadgade miniminivåer.
  • Att Sverige inte har lagstadgade minimilöner beror på att de svenska lönerna av tradition sätts i förhandlingar mellan fack och arbetsköpare.