Hoppa till huvudinnehåll

Lista: Beatlesbitar vi minns

Idag den 10 april är det 50 år sedan The Beatles upplöstes. I en separat artikel berättar Proletären om denna, tidernas mest framgångsrika, musikgrupp. Här hittar du låtarna som nämns i texten.

Beatlarna på Sergelgatan i Stockholm hösten 1963. Från vänster till höger: Ringo Starr, George Harrison, John Lennon och Paul McCartney.
Scanpix

Den 10 april är det 50 år sedan Beatles upplöstes. Proletären berättar om tidernas mest framgångsrika musikgrupp. Och här hittar du låtarna som nämns i texten. Eftersom Beatles karriär som liveband var kort, har vi i brist på levande Beatlesbilder valt att låta andra artister framföra vissa sånger.

Beatlesfavoriter

She Loves You

The Beatles (1964)

The Beatles första stora hit. Säg den förortsunge som inte kunde tidernas mest berömda textrad ”Yeah, yeah, yeeeeah” och den tonårstjej som inte skrek när beatlarna ruskade på håret.

Within You, Without you

The Analogues (2017)

Coverbandet The Analogues gör en orginalnära version av George Harrisons indiskinspirerade bidrag till Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band

The Beatles (1967)

Den officiella videon till titellåten på det som många musikkännare, men inte alla, anser vara världens bästa rockalbum.

When I’m Sixty-Four

The Apollo Club (2014)

Det här arrangemanget är väl det slutliga beviset att Beatles låtar kan sjungas hur som helst, när som helst och av vem som helst. Även av 64-åringar…

She’s Leaving Home

The Beatles (1967)

En av Beatles allra vackraste sånger om en verklighet som många föräldrar har upplevt men kanske aldrig förstått.

A Day In The Life

The Beatles (1967)

Egentligen två sånger, en av John Lennon och en av Paul McCartney. Lennon hade läst tidningen och hittat en artikel om att vägarna i Blackburn hade 4.000 hål. Han förstod inte riktigt varför hålen behövde räknas. Inte heller förstod han att textraden ”I’d like to turn you on…” ansågs en smula kontroversiell.

Good Morning, Good Morning

The Beatles (1967)

Om Beatles ansåg att det behövdes en levande kyckling i skivstudion, så fanns det en levande kyckling i skivstudion.

Lucy In the Sky With Diamonds

The Beatles (1967)

Rätt många ansåg att Lucy in the Sky with Diamonds anspelade på drogen LSD, men det förnekade Beatles bestämt. Avgör själv: här är första versen i svensk översättning:

”Se dig själv i en båt på floden

med tangerinträd och en himmel av marmelad

Någon ringer, du svarar helt långsamt

en flicka med kalejdoskopögon

Cellofanblommor i gult och grönt

tronar över ditt huvud

Leta efter flickan med solen i ögonen

men hon är borta

Lucy i himlen med diamanter

Lucy i himlen med diamanter

Lucy i himlen med diamanter

Ahaahaah..”.

With a Little Help From My Friends

Joe Cocker (1969)

Det sägs ju att en cover aldrig är bättre än orginalet, men det vete f-n… På Woodstockfestivalen 1969 gjorde Joe Cocker den här låten som ingen annan. Med både röst och kroppsspråk.

Being for the Benefit of Mr. Kite

Paul McCartney (2015)

McCartney, men även John Lennon, var fascinerad av engelsk Music Hall-musik. Mr Kite (Hr. Drake) flög högt men blev aldrig någon av bandets mest uppskattade låtar även om texten är rolig.

Please, Please Me

The Beatles (1963)

Back to the old days… snygga kostymer, välfriserade. Beatles precis när det hade börjat med den allra första riktigt stora hitlåten.

Strawberry Fields

The Beatles (1966)

En av de första musikvideorna någonsin. John, Paul, George och Ringo besökte sina barndomskvarter i Liverpool. Idag finns Strawberry Fields också i Central Park i New York, tvärs över gatan från The Dakota Building där John Lennon blev mördad i december 1980.

Penny Lane

The Beatles (1966)

På Penny Lane visar frisören foton av varje huvud han haft nöjet att träffa på… Beatles tar ytterligare en sväng tillbaka till de aldrig glömda barndomstrakterna i ytterligare en tidig musikvideo.

The End

The Beatles (1969)

Slutet närmade sig… eller hade i praktiken redan infunnit sig. En av få låtar de sista åren, där alla fyra beatlarna spelade tillsammans.

Let It Be

The Beatles (1970)

En av bandets största låtar med en närmast sakral stämning tills George Harrison med start 1.58 in på låten visar hur ett rocksolo ska spelas, utan åthävor, bara rakt upp-och-ner.

Get Back

The Beatles (1969)

Beatles absolut sista liveframträdande gjordes den 30 januari 1969, på taket till egna skivbolaget Apples kontorshus på Savile Row i centrala London. Konserten stoppades efter 42 minuter sedan grannen Stanley Davies, verksam i ullbranschen, klagat på oljudet. Apple har blockerat de flesta liveinspelningarna, men här finns en halv minut ur låten kvar. Håll till godo.