Hoppa till huvudinnehåll

Högerextrem partiledare sålde värdelösa skyddsmasker till ockerpris

Många privata aktörer försöker tjäna pengar på coronakrisen. En av dem är William Hahne, vice partiledare för högerextrema Alternativ för Sverige. Han säljer i sammanhanget värdelösa ansiktsmasker till ockerpris.

Högerextremisten William Hahne är en av de kapitalister som försöker tjäna pengar på coronakrien. Foto: William Hanhe/Facebook Montage: Proletären
William Hanhe/Facebook Montage: Proletären

Via en nätsajt försöker Alternativ för Sverige-ledaren William Hahne tjäna pengar på coronakrisen. Hahne lovar att hans andningsskydd ”filtrerar bort 95 procent av alla partiklar i luften, inklusive virus”.

Den skyddsmask av typen FFP2 som Hahne säljer kostar normalt mellan 40 och 50 kronor. Hahnes pris: 295 kronor.

– Klåpare som säljer halvmasker för att tjäna pengar på coronaviruset talar givetvis inte om att halvmasker av FFP2-typ inte alls skyddar mot virus. De maskerna skyddar mot fasta partiklar i inandningsluften, som damm, rök och aerosoler. De här maskerna används mot kvartsdamm, mögel och bakterier i arbetsmiljön, till exempel vid sophantering, säger en inspektör vid arbetsmiljöverket till Proletären.

Inspektören påpekar också att modellen på en av reklambilderna Hahne lagt ut, ser ut att ha satt på sig masken upp-och-ner.

– Ska man ha på sig skyddsutrustning ska den sitta rätt.

Men William Hahne är inte den enda privata aktören som försöker tjäna pengar på krisen. Priserna på skyddsutrustning har höjts även i handlarledet. Munskydd som normalt kostar två-tre kronor styck på Clas Olsson, säljs för 25 kronor via olika onlineföretag.

I Stockholm säljer privatägda apoteket St. Erik munskyddspaket för 900 kronor. På auktionssajten Tradera ropades två flaskor handsprit, med ett inköpspris på tillsammans 58 kronor, ut för utgångspriset 1.600 kronor.

– Man utnyttjar läget och försöker tjäna pengar på människors rädsla, säger Johan Wallér, vd på Sveriges Apoteksförening till TT. Jag tycker att det är obehagligt.