Hoppa till huvudinnehåll

Kongressombud utslängd från Kommunals kongress

I samband med den fackliga strejken på Göteborgs Spårvägar har Kommunals förbundsstyrelse tagit det drastiska beslutet att med omedelbar verkan frånta kongressombudet Johannes Kvarnström sina fackliga uppdrag och slänga ut honom från kongressen.

Kongressombudet Johannes Kvarnström har blivit utslängd från Kommunals kongress.
Marcus Jönsson

Spårvagnsreparatören Johannes Kvarnström från Göteborg, vald till kongressombud för Kommunals avdelning Väst, blev idag utslängd från Kommunalkongressen i Stockholm och fråntagen sina fackliga uppdrag med omedelbar verkan.

Bakgrunden är den fackliga strejk på Göteborgs Spårvägar som Proletären rapporterat om, även om Johannes Kvarnström inte fått någon närmare förklaring. Han blev ombedd att omedelbart lämna kongressen, vilket han gjorde efter att ha lämnat in en överklagan till presidiet.

– Det är uppenbart att de är förbannade när de försöker tysta mig som är på kongressen, säger Johannes Kvarnström till Proletären.

Men grunderna till beslutet är oklara. Klockan 12 idag fick han ett sms där det bara står att Johannes Kvarnström är fråntagen sina fackliga uppdrag ”på grund av sitt agerande”, vilket inte förklaras närmare.

Trots överklagan fick det valda kongressombudet inte stanna kvar på kongressen för att försvara sig från talarstolen.

– Det är ett uruselt agerande. Det är jävligt odemokratiskt att inte låta mig uttrycka mig inför förbundsstyrelsen och bedrövligt att inte låta mig yttra mig på kongressen.

När Proletären pratar med Johannes Kvarnström är han på väg hem till Göteborg för att prata ihop sig med arbetskamraterna. Flera andra förtroendevalda som har stött den fackliga strejken har även de fått mejl eller sms om att de också är fråntagna sina uppdrag.

– Det är uppenbart att de inte lyssnar på oss som är förtroendevalda. Det är total toppstyrning, säger Johannes Kvarnström som inte tänker låta sig tystas. 

– Nu är det tillbaka till arbetsplatsen och resonera om hur vi ska ta oss an förbundsstyrelsens agerande. De har verkligen förhastat sig i det här beslutet.