Hoppa till huvudinnehåll

Kriget i Jemen: ”Om ni vill skapa fred, sluta leverera vapen till angriparna”

Det jemenitiska folket är i desperat behov av fred. Men det finns i Jemen en skepsis mot USA och Sverige som fredsmäklare. ”Om de verkligen ville ha fred skulle de bara kunna stoppa vapenleveranserna till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten”, säger den jemenitiske journalisten Hussain Albukhaiti till Proletären.

Demonstration i Jemens huvudstad Sanaa i mars 2018 i protest mot det saudiska angreppskriget.

Förra veckan uttalade sig både USA:s försvarsminister Jim Mattis och utrikesminister Mike Pompeo om behovet av en vapenvila och fredsförhandlingar mellan de stridande parterna i Jemen. Sverige föreslogs som värd för FN-ledda samtal under november.

Den spontana reaktionen på utspelen är att varje försök att lindra världens största humanitära kris är värt att pröva. Varje möjlighet att föra det fruktansvärda kriget närmare ett slut måste få en chans.

Men det finns anledning att ifrågasätta både USA:s agenda och Sveriges lämplighet som fredsmäklare.

Kort efter utspelet genomfördes på nytt massiva flygbombningar mot Jemens huvudstad Sanaa och hamnstaden Hodeida. Bombningar utförda av Saudiarabien och Förenade Arabemiraten (UAE).

Hussain al-Bukhaiti
Detta är något den jemenitiska journalisten och politiske analytikern Hussain Albukhaiti lyfter fram när vi når honom i Sanaa.

– Den största lögnen är att FN inte benämner den saudiska koalitionen som part i kriget. Det kallas inbördeskrig. Men hur kan det vara ett inbördeskrig när Saudiarabien och nio andra länder för krig mot Jemen med stöd av USA och Storbritannien?

Hussain Albukhaiti har naturligtvis rätt. Det är inte möjligt att hitta en väg till fred om man blundar för att Jemen sedan mars 2015 är utsatt för ett illegalt angrepp. Detta angreppskrig är huvudorsaken till den aktuella humanitära katastrofen, inte inhemska motsättningar mellan den shiamuslimska Houtirörelsen och andra jemenitiska krafter.

Trots återkommande rapporter om krigsförbrytelser – bombade bussar, skolor och marknadsplatser – har den saudiska koalitionen kunnat fortsätta kriget fram tills idag. Förklaringen är att kungadiktatorerna i koalitionen från första stund backats upp av väst.

Den 31 oktober publicerade New York Times ett stort reportage från Jemen. Robert F Worth skriver att Obamaadministrationen 2015 gav sitt stöd till det saudiska angreppet, om än med viss tvekan. Det fanns en rädsla för att saudierna skulle starta ett krig som inte gick att vinna. Men det vägde tyngre att stärka de vid den tiden något frostiga relationerna med Saudiarabien, den världsledande oljeexportören tillika världsledande vapenimportören.

– USA profiterar på kriget i Jemen, precis som Storbritannien och Frankrike. Det största vapenkontraktet i USA:s historia har undertecknats under kriget, och britternas försäljning av vapen till Saudiarabien och UAE har ökat med 500 procent, påpekar Hussain Albukhaiti.

Det finns fler intressen bakom kriget. Jemens strategiska läge vid det smala Bab el-Mandebsundet, en av världens mest trafikerade sjöfartsleder, spelar in liksom de sunnitiska kungadiktaturernas ständiga hat mot Iran och shiaislam.

Bakgrund

Saudiskt krig mot fattigt land

Jemen har 28 miljoner invånare och var redan innan det saudiska angreppet 2015 det fattigaste landet på arabiska halvön.

Landet har länge plågats av inbördes konflikter, i vilka grannlandet Saudiarabien spelat en destruktiv roll.

Saudiarabien inledde kriget 2015 efter att den saudistödda regeringen i Sanaa kollapsat och Houtirörelsen tagit kontroll över huvudstaden och stora delar av landet.

Som ett resultat av kriget breder epidemier och hunger ut sig. 80 procent av invånarna är beroende av humanitär hjälp. Halva befolkningen riskerar svält, enligt FN.

Saudiernas mål att knäcka Houtirörelsen har dock misslyckats. Kriget har snarare stärkt houtiernas position som nationell befrielserörelse mot utländska angripare.

Det sistnämnda är något som Donald Trump aktivt underblåst. När Trump gjorde sin första utlandsresa som president gick den till Saudiarabien. Där utmålade han Iran och dess allierade som ansvariga för terrorismen i Mellanöstern, och han hyllade saudiernas kraftfulla agerande mot den ”Iranstödda” Houtirörelsen.

Orden uttalades trots att även analytiker i väst påpekat att Irans inflytande över houtierna är kraftigt överdrivet.

Hussain Albukhaiti, som står Houtirörelsen nära, litar inte på USA:s plötsliga fredsvilja. Även om Jemens folk mer än något behöver fred, och även om houtierna ställt sig positiva till Mattis och Pompeos utspel och är beredda att åka till fredssamtal var de än hålls, varnar Hussain Albukhaiti för en dolda agenda.

– USA:s utrikesminister sa att houtierna först måste dra sig tillbaka från gränsen mot Saudiarabien och sluta med missil- och drönarattacker mot Saudiarabien och UAE. I gengäld ska den saudiska koalitionen sluta bomba tätbefolkade områden i Jemen. Vad är det för vapenvila? De flesta flygattackerna sker utanför storstäderna. Det innebär att de kan fortsätta bomba medan houtierna inte får försvara sig mot angriparna.

Hussain Albukhaiti vill avslutningsvis framföra en uppmaning till Sverige och Margot Wallström.

– Att vara värd för fredssamtal och samtidigt sälja vapen till Saudiarabien och UAE är hyckleri. Om Sverige vill vara neutralt och inte ha jemeniters blod på sina händer ska ni inte sälja vapen till någon sida i konflikten.

En slutsats alla svenska fredsvänner borde ställa sig bakom.